Med höjd ränta kan du förlora ditt jobb

Riksbankens medicin kan bli farligare än sjukdomen

Riksbankschefen Stefan Ingves meddelar att banken höjer styrräntan med 50 punkter till 0,75 procent.

– Vet du vad som är värre än hög inflation och låg arbetslöshet? Det är hög inflation med en lågkonjunktur och miljontals människor utan jobb.

Det sade senator Elisabeth Warren vid midsommarveckans utfrågning av den amerikanska centralbankschefen Jerome Powell. Detta efter att Powell erkänt att bankens stora räntehöjningar inte skulle sänka priserna på bensin eller livsmedel.

LO-kritik mot räntehöjning

Under torsdagsmorgonen följde den svenska riksbankschefen Stefan Ingves efter i räntehöjarracet och höjde styrräntan med 0,5 procentenheter. Konsekvensen blir att hushåll med bolån får betala mer i ränta, och att fler riskerar arbetslöshet när aktiviteten i ekonomin går ner.

Ingves räntepolitik får mothugg från LO-ekonomerna, som tycker det är fel läge att strama åt. Enligt dem beror dagens prisökningar främst på höjda energipriser, och kommer avta med tiden. Räntehöjningar i Sverige har inte heller någon större påverkan på prisutvecklingen.

Enligt LO:s chefsekonom Laura Hartman kan räntehöjningarna leda till att trycket på löneökningar växer, vilket får inflationen att bita sig fast.

Och eftersom höjda räntor ökar boendekostnaderna, så bidrar de själva till inflationen på kort sikt.

Det finns andra vägar

Vad ska man göra för att bekämpa de stigande priserna då? Ett sätt är naturligtvis att möta dem vid källan, och stödja Ukrainas kamp för att köra ut de ryska angriparna och få slut på kriget.

Men det finns också mycket som går att göra för att minska risken för nya prisstegringar när vintern kommer, genom att spara energi och öka elproduktionen. Ett sätt kunde vara att sluta upp med de statliga subventionerna till nya kök och badrum, och i stället öka stödet till att täta fönster, tilläggsisolera och sätta upp solceller.

Att hjälpa arbetslösa att få utbildning så de kan ta de jobb som finns är också smart för att minska flaskhalsarna och hålla nere prisökningarna. För det är många som saknar arbetskraft efter att pandemin släppt sitt grepp – alltifrån restauranger till säkerhetskontroller på flygplatser.

Snart konkursrea?

Under pandemin har många kedjor byggt upp stora lager, som bara vuxit när försenade varor äntligen anlänt. Så samtidigt som oron växer för inflationen, fylls gatorna av röda skyltar när butikerna annonserar ut sina sommarreor.

Om centralbankerna fortsätter sina räntehöjningar kan reaskyltarna snart följas av konkursutförsäljningar. Enligt de teorier som ligger bakom skulle det kunna bidra till att få ner prisökningarna.

Men frågan är när medicinen blir allvarligare än sjukdomen.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.