Klarna och Spotify ser trygghet som töntigt

Istället för kollektivavtal – flipperspel!

Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski vill inte teckna kollektivavtal.

När det moderna Sverige ska beskrivas nämns ofta Klarna och Spotify. Två giganter på techmarknaden som gjort sig ett namn världen över. 2000-talets motsvarighet till IKEA och Volvo.

Både Klarna och Spotify har dragit nytta av att vara just svenska. Det ger en air av kvalitet och innovation.

Spotifys grundare Daniel Ek och Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski har berättat i intervjuer hyllat det svenska avgiftsfria utbildningssystemet och den svenska infrastrukturen, med tidigt utbyggt bredband.

I en reklamvideo lockar Klarna talanger från hela världen genom att berätta om den svenska jämlikheten och välfärden. Här får ni betald föräldraledighet, avgiftsfri barnomsorg och utbildning!

Men de utelämnar att en stor faktor bakom den svenska framgångssagan – det vi kallar ”den svenska modellen”.

Vägrar kollektivavtal

Modellen är ett unikt svenskt krusbär som innebär att arbetsgivarnas organisationer och fackföreningarna förhandlar om löner, socialförsäkringar och anställningsvillkor.

Tillsammans tecknar de kollektivavtal, utan inblandning av staten.

Det har gett en hyfsad balans mellan arbetare och arbetsgivare. Reallöneökningar och få strejker.

Men Spotify och Klarna har inte velat teckna några kollektivavtal. De har istället motarbetat facklig organisering hos sina anställda.

Under lång tid har personalen accepterat villkoren. Det har av tillräckligt många ansetts lockande att jobba för dessa techgiganter.

Liksom coolt att vara med på det nya framgångståget.

Lekrum räcker inte

Spotify har gladeligen visat upp sina stora kontorslokaler i centrala Stockholm. Graffitimålade väggar, lekrum med tv-spel och flipperbord, enligt ett reportage i Expressen.

Spotifys Daniel Ek.

Men nu verkar lekrum inte längre räcka. De anställda har kanske vuxit upp. Framför allt är det nya, svårare tider.

Förra året gick Klarnas vd Sebastian Siemiatkowski ut i en förinspelad video och sparkade 700 anställda. Spotify sade upp ungefär lika många tidigare i år. Händelserna har fått anställda på de två företagen att vilja starta fackklubb.

Tårar och utmattning

Till branschtidningar berättar de nya klubbordförandena på Spotify och Klarna vilket motstånd de mött. De beskriver ett oerhört aggressivt bemötande och hur de får kämpa med utmattning och tårar för att får rätt till det som nio av tio löntagare har i Sverige – ett kollektivavtal.

Nu ligger bollen hos Klarna och Spotify. Det räcker inte längre med flipperbord, det är dags att växa upp och ta lite ansvar.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.