Den våldtagna flickan kunde ha varit svensk

Jytte Guteland (S) rasar mot abortdebatten

Jytte Guteland (S) i turnébussen

HALLSBERG Klockan 14:30 ska Marie-Louise Hagdahl, 73, ta med sig ytterligare några grannar till förtidsröstningen. Det gjorde hon även under valet i höstas, guidade till vallokaler, berättade vad man behövde ha med sig och uppmanade folk att använda sin rösträtt. En demokratins eldsjäl i egen permobil.

– Det är så viktigt att ta ställning, säger hon, jag är livrädd för Sverigedemokraterna. Det får bara inte hända att de får mycket inflytande.

Vi träffas på promenadstråket mellan Puttlabäcken och ICA. Hon har just fått en pratsund med Jytte Guteland, 39, en av socialdemokraternas toppkandidater i valet.

– Miljön är viktigaste, med alla utsläpp och så, säger Marie-Louise Hagdahl efteråt.

Hon är inte mot flyget, förtydligar hon, med en dotter i Italien kan hon faktiskt inte åka tåg. Men hon vill se mer av biobränslen och förnybart. Efter förra sommarens torka och bränder vill hon även se mer stöd till lantbruket och bättre samarbete inom EU när det kommer nya naturkatastrofer.

– Som när Italien kom och hjälpte oss då, säger hon.

Solen strålar över centrala Hallsberg även om väderleksprognoserna lovat regn. 2019 års EU-val är snart över, en valrörelse dominerad av skandaler och personbråk snarare än politik. Som om Sverige ännu befinner sig i paltkoma efter höstens regeringsbildning. Politiken har inte riktigt lyft denna vår.

Marie-Louise Hagdahl

Vid ett jordgubbsstånd på Stortorget fortsätter Jytte Guteland att ragga röster.

– Hej, Jag heter Jytte Guteland och kandiderar för Socialdemokraterna i EU-valet, säger hon och vill lämna över ett flygblad.

Mannen ler.

– Jo, jag vet, jag kryssade dig, säger han och promenerar i väg med två liter jordgubbar i stället.

Jytte Guteland är ledamot av Europaparlamentets miljöutskott sedan 2014 och fick nyligen högsta betyg av Naturskyddsföreningen för sin miljö och klimatpolitik. När partiets kampanjbuss börjar rulla ser hon trött ut. En månad på vägarna, hundratals möten och tusentals samtal börjar ta ut sin rätt. Större delen av tiden har hon pratat om klimatet, berättat om Socialdemokraternas nollvision för utsläpp av växthusgaser och hur hon vill förena en radikal klimatpolitik med socialt ansvarstagande.

Men sedan några dagar är det alltid någon som tar upp frågan om Lars Adaktusson (KD) och att han 22 gånger röstat mot aborträtten. Jytte Gutelands ögon blixtrar till.

– Han vägrade fördöma att en våldtagen 10-årig flicka från Paraguay nekades en abort. Han har använt sin position i EU för att driva frågan om "samvetsfrihet". Jag tycker det är fruktansvärt, säger hon.

"Samvetsfrihet" är den kristna högerns uttryck för att vårdpersonal med hänvisning till sin religiösa tro ska få vägra ge kvinnor abortvård. Ett bättre uttryck är "vårdvägran" och många länder har på detta sätt gjort det svårare för kvinnor att få tillgång till abort. Både Lars Adaktusson och hans partiledare Ebba Busch Thor vill inskränka aborträtten på detta sätt.

– Tänk om flickan inte varit från Paraguay, tänk om en svensk våldtagen 10-åring skulle gå till sjukvården och be om en abort, ska vårdpersonalen enligt Lars Adaktussons uppfattning kunna vägra hjälpa henne då? säger Jytte Guteland.

Det var DN som tidigare i veckan avslöjade hur Lars Adaktusson röstat under sin tid som Europaparlamentariker för KD. Adaktusson hävdar att media ljuger och att han lämnade in en så kallad "röstförklaring" där han redogjorde för sin motivering i fråga om den våldtagna 10-åringen från Paraguay. Men något sådant dokument finns inte, enligt Ekot som kontrollerat hans uppgifter.

Enligt Sigrid Melchior, som gjorde avslöjandet i DN väcktes hennes intresse när hon såg en debatt mellan vänsterns Malin Björk och Adaktusson. "För ett år sedan såg (jag) en debatt i Agenda om samvetsfrihet. Malin Björk sa till Lars Adaktusson: du röstar alltid mot aborträtten i EP. Han svarade: du ljuger.", skriver hon på Twitter.

Så hon bestämde sig för att ta reda på fakta.

I en gul lagerbyggnad på norra sidan av järnvägen som klyver Hallsberg ligger Gatukontoret.

– Visste ni att vi i vår vardag och arbetsmiljö har över 3 000 kemikalier omkring oss? En stor del av dem vet vi inte hur de påverkar oss, säger Jytte Guteland.

Det tar en stund innan folk börjar ställa frågor. Guteland pratar på om klimatet, om att sjöfarten släpper ut för mycket och om hormonstörande ämnen. Hon pratar om ökande risk för diabetes och att var femte par i Danmark har svårt att få barn.

– Om vi inte ändrar livsstil kommer det år 2050 att vara mer plast i havet än fisk, och Medelhavet är värst utsatt, säger hon. Plast tar ett par sekunder att producera, används i kanske 20 minuter och finns sedan kvar i flera hundra år. Det håller inte.

Årets val har kallats ett "värderingsval", till en början för att politikerna varit så dåliga på att ge besked i sakfrågor. Men sedan avslöjandet om Adaktusson har det blivit väldigt tydligt att skillnaderna mellan partierna nog är större än någon kunnat föreställa sig.

Valet till Europaparlamentet är världens näst största demokratiska val, bara Indiens är större. Tiotusentals kandidater har, liksom Jytte Guteland, de senaste veckorna rest kors och tvärt mellan flygbladsutdelningar och arbetsplatsbesök, demonstrationer, stormöten och dörrknackningar från Finland i norr till Cypern i söder. Utan dem vore demokratin ett tomt skal.

Det låter kanske lite högstämt, men när solen går upp i dag är det inte längre deras valrörelse. De lämnar stafettpinnen vidare till alla oss andra.

I fredags firade vi att det är hundra år sedan alla, även kvinnor, fick rösträtt i Sverige.

I dag är det dags att använda den.