Visitationszoner är populistisk teater

Moderaterna förlorar kampen mot brottsligheten

Publicerad 2022-02-11

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Att debattera kriminalitet är populärt nu. Men medan förslagen kan låta tuffa, är de inte alltid så genomtänkta. Nu pratar bland annat Moderaterna om visitationszoner och anonyma vittnen. Men skulle det verkligen ge resultat?

Nadim Ghazale är polis, föreläsare och aktuell med boken Min väg från flykting till hela Sveriges polis. Han är inte särskilt imponerad av förslagen. När det gäller visitationszoner är han särskilt skeptisk.

Ökad misstro

– Det är onödigt brus, bortkastad energi och kontraproduktivt. Att visitera människor helt utan brottsmisstanke kommer leda till ökad misstro och minskat förtroende för polisen i områden där vi arbetar mest. Det kommer troligtvis främst drabba människor som redan idag är mest skeptiska till polisen. Möjligheterna för polisen att visitera människor som redan finns idag är alldeles tillräckliga. Med andra ord kommer effekten bli noll eller sämre, säger han till Aftonbladet Ledare.

Med mångårig erfarenhet i utsatta områden vet han vad som funkar, och vad som är ett slag i luften. När vi kommer in på anonyma vittnen är han lika skeptisk.

– Jag tror det kommer bli tandlöst då dessa vittnesmål troligtvis kommer värderas lägre, och effekten att vi få fler dömda kommer utebli. Jag tror personligen mer på kronvittnessystemet för att förhandlingsmöjligheterna som erbjuds kommer sätta kilar i en redan bräcklig lojalitet och förhoppningsvis bryta både tystnadskultur och starka kriminella band.

Polisen kritisk

Detta kritiseras även av andra instanser som kallar det ett hot mot rättsäkerheten. Ghazale tror att politikerna vill visa sig handlingskraftiga, men att det som faktiskt fungerar inte prioriteras.

– Man måste komma ihåg att kriminalitet börjar någonstans, när polisen kopplas in är det ofta för sent och priset redan blivit för högt. Lika mycket som vi vill stärka polisen med personal, medel och lagstiftning skulle jag önska att man stärker och på riktigt satsar på instanserna som är inkopplade i barns liv långt innan polisen kopplas in, då kanske vi har en chans att vända detta.

Förhoppningsvis slutar kapplöpningen om vem som är tuffast i Sverige, så kan vi i stället ta tag i problemen på ett sätt som har stöd i både forskning och hos Ghazales kollegor.

Annars kommer vi fortsätta förlora mot kriminaliteten.

Chatta med Zina om kriminalpolitik. Chatten öppnar 09 men du kan skriva dina frågor redan nu.

  • Zina Al-Dewany
    11 feb 2022

    Nu är det dags att avsluta chatten. Trevlig helg!

  • 11 feb 2022

    Bygg ett stort fängelse där de intagna får sköta sig själva och döm ut 100 åriga straff för gänginblandning, då behöver vi inte oroa oss alls för anpassning tillbaks till samhället.

    Hasse

    Hej Hasse, det låter som en dum idé.

    Zina Al-Dewany
  • 11 feb 2022

    Nu har vi ju i ett antal decennier provat mjuka metoder med förövarnas intressen och integritet som överordnat intresse. Skulle vi inte kunna testa i vart fall ett halvt decennium med benhårda tag mot de kriminella och se hur det funkar? Ungdomsfängelser istället för mysiga allvarsamtal med införstående socionomer? Döma ut maxstraff fr.o.m tredje domen?

    Ygemans presskonferens idag ger visst hopp, men skulle det efter valet bli regering med MP och V kommer man ju tvingas att riva upp det.

    Johan

    Hej Johan, vi har ju inte testat något annat än att skola och socialtjänst fått ännu färre resurser att arbeta med. Det kanske är billigare att vara "benhård" men det finns ingen forskning som visar att det fungerat.

    Zina Al-Dewany
  • 11 feb 2022

    Kriminaliseringen av droger är det stora problemet när det kommer till skapandet av kriminella. Istället för att gå igenom ett tråkigt skolsystem otaliga år som kanske leder till att man får ett jobb någon gång i en abstrakt framtid, kan ungomar börja sälja droger istället och direkt tjäna enorma summor, ofta mycket större summor än vanliga arbetare. Den lockelsen är det stora problemet, och staters eviga krig mot droger leder aldrig och kan aldrig leda någonstans.

    Fredrik

    Hej Fredrik, jag tror att problemet är mer komplicerat än så. Det handlar om att fånga upp barn och unga tidigt som hamnar fel. Det handlar också om att kunna erbjuda en annan gemenskap än i dessa miljöer. Men visst är narkotika det som driver kriminaliteten.

    Zina Al-Dewany
  • 11 feb 2022

    Det blir väl som vanligt.

    Socialdemokraterna förkastar förslaget och kallar det rasistiskt - för att sedan genomföra det något år senare.

    Finns många exempel på detta, ta t ex Morgan Johanssons pinsamma vändning i språkfrågan...

    Johan

    Hej Johan, Socialdemokraterna har verkligen kommit en del repressiva förslag och förändringar som är riktigt dåliga. Jag hoppas du får fel, men förstår din oro.

    Zina Al-Dewany

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.