Sociala medier gör att flickor skär sig

Forskaren: stäng ner apparna om du mår dåligt

Kylie Jenner har flest följare på Instagram, över 270 miljoner. Hon räknas därmed som en av världens mest inflytelserika personer bland unga människor.

När man läser Region Skånes folkhälsoenkät om barn och unga i Skåne 2021 är det mycket som låter positivt. Majoriteten av eleverna i årskurs 6, 9 och andra året i gymnasiet säger att de har en god hälsa, att de är nöjda med sig själva, att de trivs med livet och har en ljus framtidstro.

Det verkar som att ungdomarna har klarat sig överraskande väl under den prövande pandemitiden trots allt.

Men den stora förändringen jämfört med den senaste mätningen 2016 ser man hos flickor i årskurs 6. Det har i alla tider varit en svår period för flickor. I 12-årsåldern börjar man hamna i puberteten och mycket i kroppen förändras. Men enligt den skånska folkhälsoenkäten har det ändå hänt något drastiskt de senaste fem åren i den här åldersgruppen.

Ökad användning av sociala medier

Andelen som uppger att de är nöjda med sig själva har sjunkit med 17 procentenheter. Samtidigt har allt fler tjejer ofta ont i huvudet eller magen och har sömnbesvär.

Några slutsatser om varför unga "pre-teens" tjejer mår allt sämre görs inte i enkäten. Men de har även ställt en rad frågor om sociala medier och då är det främst unga tjejer som har ökat sin skärmtid, cirka 15 procent av dem beskriver sin användning av sociala medier som problematisk.

Att sociala medier som Instagram, TikTok och Snapchat har en viss skadlig inverkan på främst unga tjejer är egentligen ingen nyhet. Nyligen larmade också visselblåsaren Frances Haugen om att Facebook mörkat egen forskning om att Instagram kan leda till ätstörningar och skada ungas psykiska hälsa.

Svensk undersökning larmar

Även i Sverige visar forskning liknande resultat. Nyligen presenterade forskare på Karolinska Institutet en studie om att framför allt tjejer påverkas negativt av att ägna mycket tid åt att titta på orealistiska skönhetsideal på nätet.

Sissela Nutley är hjärnforskare på Karolinska Institutet och en av författarna till studien. Hon uppmanar unga tjejer att skapa ramar för sitt användande av sociala medier om man känner att man inte mår bra av det: Avfölj personer, minska tiden för användandet och stäng av mobilen nattetid. Och vi vuxna måste hjälpa till med det.

Så länge sociala medier-jättarna inte tar ett större etiskt ansvar för sina skadliga algoritmer behöver vi vuxna lyfta blicken från den egna skärmen och se våra barn och unga. En fysisk kram kommer alltid kännas bättre i kroppen än ett emojihjärta.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.