Välkommen hit på lunch, Kristersson

Redan när Ulf Kristersson i oktober valdes till Moderatledare på Clarion Sign Hotel i Stockholm efterlyste han ett "vuxet samtal".

På pressträffen efteråt undrade journalisterna vad han egentligen menade.

– Jag tycker svensk politik är tjafsig. Det är mycket dåligt humör. Svensk politik måste vara vuxen, blev svaret.

Efter snart fem månader börjar det bli dags att utvärdera: har han levt upp till löftet om att Moderaterna ska vara de "vuxna i rummet"?

Svaret är nja.

Via nätet

Den moderata riksdagsledamoten Hanif Bali fortsätter att skicka sin hatsvans på motståndare i sociala medier och flera andra ledande moderater har börjat ta efter metoden. Den som i dag kritiserar Moderaterna kan räkna med en storm av personangrepp via nätet.

Det skrämmer och tystar kritiker - vilken naturligtvis är avsikten.

I går lät det som att Ulf Kristersson gav sin välsignelse till strategin. När Dagens Nyheter frågade om Balis agerande blev svaret "Jag tänker inte moralisera över honom av det enkla skälet att det i alla partier finns människor som uttrycker sig på det sättet, mer eller mindre."

När han pressades blev svaret: "Jag är inte hans chef. Så funkar inte partier. Stefan Löfven är inte heller chef över enskilda personer på Aftonbladets ledarsida".

Det är en bisarr jämförelse.

I partistyrelsen

Hanif Bali sitter i Moderaternas partistyrelse där Ulf Kristersson är ordförande. Han är riksdagsledamot och kandidat för Moderaterna i höstens val.
Stefan Löfven kan inte göras ansvarig för Aftonbladets ledarsida lika lite som Kristersson ansvarar för vad Svenska Dagbladets ledarsida skriver eftersom vi har fria medier i Sverige.

Jag och SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl har visserligen båda vår bakgrund i Socialdemokraterna respektive Moderaterna men har sedan många år lämnat partipolitiken.

Och ingen av oss är något språkrör. Vi är inte del i några partiers valorganisation, vi söker inga politiska mandat och ingen av våra ledarsidor är ens särskilt partilojala.

Hanif Bali och Ulf Kristersson söker däremot tillsammans mandat att styra Sverige - på samma riksdagslista.

Hans ord kan bli lag

Självklart är även journalister en form av makthavare, men till syvende och sist är våra ord skrift i vatten. Om Ulf Kristersson vinner valet kan hans ord däremot bokstavligt talat bli lag.

Därför har västerländska liberala demokratier ordningen att journalister granskar politiker och inte tvärtom. En del av samhällskontraktet är att makten faktiskt låter sig granskas och inte går till angrepp mot granskarna.

Så var det i varje fall före Donald Trump.

Ulf Kristerssons företrädare Anna Kinberg Batra förstod uppdelningen. Det kanske förvånar någon men vi hade en utmärkt relation till henne när vi träffades - inte för att vi tyckte lika utan för att vi respekterade varandras roller. Och så vill i varje fall vi gärna ha det.

Vi vill därför gärna bjuda dig på lunch och prata om saken, Ulf, skulle du ha möjlighet till det någon dag?

Vi kan lova både god mat och ett vuxet samtal.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.