Mejla

Susanna Kierkegaard

Maduro mer lik Putin än Palme

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Världens auktoritära ledare älskar Venezuela

Venezuelas president Nicolás Maduro (på bilden) utmanas av oppositionsledaren Juan Guaidó.
Foto: Ariana Cubillos / TT / NTB Scanpix
Venezuelas president Nicolás Maduro (på bilden) utmanas av oppositionsledaren Juan Guaidó.

Vår tids populister håller sina länder i järngrepp. Viktor Orbán förvandlar Ungern till en diktatur. Polska Lag och rättvisa monterar ner landets rättssystem i rask takt. Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin släcker all opposition i Turkiet respektive Ryssland. Rodrigo Duterte gör samma sak i Filippinerna.

Hur det kommer gå för de nyauktoritära länderna och deras ledare vet vi knappast säkert. Men vi kan snegla på Venezuela.

Gynnade sig själv

Venezuela har styrts med auktoritär populism sedan Hugo Chávez tog makten på 90-talet. Det antidemokratiska styret förvandlade en relativt stabil demokrati till ett land drabbat av hyperinflation, ekonomisk kris och fattigdom.

Under socialistisk flagg har nuvarande president Nicolás Maduro gynnat sig själv och sina anhängare på folkets bekostnad. Men att förfölja fackföreningsrörelser och journalister är inte vänsterpolitik, det är bara auktoritärt.

Efter protester mot förra årets val har nu oppositionsledaren Juan Guaidó erkänts som Venezuelas president av bland annat Storbritannien, USA och Kanada. Det kan i bästa fall bli ett första steg bort från det auktoritära styret.

Putin som hejarklack

En vänster-högerskala kommer aldrig fånga likheterna mellan dagens Venezuela och världens antidemokratiska högerpopulister. Det utländska stödet för oppositionsledaren Juan Guaidó kommer både från höger och vänster. Maduros hejarklack består framför allt av de som delar hans syn på makt, till exempel Putin och Erdogan.

Venezuela kollapsade på grund av ledare som hyvlat ner demokratin till ett minimum. Så lär också Ungern, Turkiet, Ryssland och Polen sluta. Förhoppningsvis kan Venezuela inte bara bli ett föregångsland i konsten att kollapsa, utan även i återuppbyggandet av demokratin.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.