Borgerliga väljare är smartare än sina politiker

Ni har väl inte glömt frågan om vinster i välfärden under semestern? Koncernerna fortsätter att göra stora vinster på skattefinansierad skol- och omsorgsverksamhet medan allianspartierna håller dem om ryggen. Tillsammans med Sverigedemokraterna blockerar de regeringens förslag om ett vinsttak. Argumentationen har nu skalats ner till en enda fras som upprepas gång på gång: "regeringen försöker avskaffa valfriheten".

Det signalerar en stor lathet inför väljarna. Regeringens förslag förbjuder inte på något sätt elever och äldre från att välja skola eller omsorg. I vinstfrågan går alliansen alltså i huvudsak till val på ett sakfel.

Väljarna ser igenom bluffen

Nu visar ytterligare en studie att de flesta ser igenom bluffen. I SOM-institutets årliga antologi som släpptes under sommaren finns ett kapitel som kartlägger ett brett stöd bland svenska folket, inklusive en väldigt stor andel av de borgerliga väljarna, för att begränsa vinsterna i välfärden. Det gäller oavsett hur de tillfrågade ställer sig till valfriheten.

Alliansväljarna förstår alltså, till skillnad från de politiska företrädare de representeras av, att valfrihet och vinstbegränsningar inte behöver stå i strid med varandra.
Att se till så att alla skol- och omsorgsalternativ sätter verksamheten – de äldres vård och elevernas skolgång – före vinstutdelning är en kvalitativ förbättring av valfrihetens funktion. Alla får rätt att välja, men kan också vara säkra på att alternativen prioriterar äldre och elever före aktieägarna.

Allianspolitikerna blir tysta

När alliansföreträdarna får frågor om vilka regleringar de anser behövs för att inte skattepengar ska försvinna ur välfärden blir det oftast tyst. "Politik på det här området är svårt", svarade Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson Emil Källström när frågan debatterades i SVT Agenda i juni.

Varför tycker de att det är så svårt kan man undra? Är det närheten till vinstlobbyn som hindrar allianspolitiker från att föreslå något som faktiskt skulle ge effekt? Att kräva högre lärartäthet eller bättre personalvillkor skulle utmana de stora koncernernas vinstmöjligheter. Det verkar de inte våga.

Vinstlobbyn har spenderat stora summor på sina kampanjer för att övertala väljarna om att vinst i välfärden är harmlöst. Frågan är om det inte kan räknas som ett av svensk politik dyraste misslyckanden?

Befolkningen vill att vinsterna begränsas, dags för allianspartier och välfärdskapitalister att acceptera det.