Mejla

Ingvar Persson

Rösta om Kristersson innan julledigheten

Lika bra att rensa bordet inför 2019

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226

Det gick precis som vi visste att det skulle gå. Partiernas företrädare äntrade riksdagens talarstol och förklarade att de tänkte rösta precis som de sagt att de skulle rösta. Talmannen Andreas Norlén justerade propositionsordningen och sedan kunde riksdagens ledamöter – för andra gången – deklarera att de inte har förtroende för Stefan Löfven som statsminister.

Nejsidan behövde 175 röster. De fick 200.

Efter dagens omröstning finns det några saker som behöver sägas.
Vi tog ett stort steg närmare ett extraval i dag. Annie Lööf och Jan Björklund har nu i tur och ordning röstat nej till Stefan Löfven, Ulf Kristersson och Stefan Löfven igen. Så länge de fortsätter på den vägen kommer Sverige inte att få någon regering, och då finns inget annat alternativ än att åter överlämna avgörandet till väljarna.

Planerar extraval

Direkt efter omröstningen konstaterade Andreas Norlén också att det är dags att träffa Valmyndigheten för att prata om hur ett nyval ska kunna genomföras.

Innan dess återstår dock två omröstningar i kammaren, och den som lyssnade noga på partirepresentanternas röstförklaringar borde inte helt ge upp hoppet. Annie Lööfs ton var till exempel en helt annan än när hon för en månad sedan förklarade varför Centerpartiet tänkte rösta nej till Kristerssons SD-stödda kandidatur.

Då handlade det om att sätta stopp för extremhögerns inflytande och risken för en grundläggande förändring av vårt samhälle. I dag beklagade Annie Lööf otillräckliga förhandlingsresultat och uteblivna uppgörelser. Det är stor skillnad.

Bara Löfven kan bli statsminister

Om riksdagen alls är förmögen att välja en statsminister kommer han av allt att döma att heta Stefan Löfven och leda en regering som tolereras av Centern och Liberalerna.

Innan dess är det dock rimligt att kammaren ännu en gång får ta ställning till Ulf Kristersson, som fortfarande vill bli statsminister med Sverigedemokraternas bifall. Moderaterna lyckades i onsdags dessutom få igenom sin ekonomiska politik. Hur ofullständig deras alternativa budget än må vara är det den som gäller nu.

Ju förr en andra omröstning om Kristersson kan betas av desto bättre. Om Andreas Norlén skyndar sig skulle riksdagen kunna votera redan innan jul.
På det sättet skulle bordet vara rensat och alternativen klara när vi går in i 2019. Antingen får Stefan Löfven uppdraget att regera eller så går vi mot ett extraval.

På ett eller annat sätt måste Sverige få en regering.

Av: Ingvar Persson

Publicerad:

LÄS VIDARE