Socialism för klimatets skull

Klimatförändringarna handlar om hur ekonomin fungerar i dag. Lösningarna handlar om hur ekonomin ska fungera i morgon.

Greta Thunberg har ett radikalt budskap

I natt belönades klimataktivisten Greta Thunberg med människorättsorganisationen Amnestys finaste pris, Ambassador of conscience award.

Priset, som tidigare tilldelats bland andra Malala Yousafzai och Nelson Mandela, tillägnade Thunberg andra ungdomar som slåss för sin framtid genom att ta strid mot klimatförändringarna.

– Det faktum att detta kommer att skapa enorma konflikter och stort lidande är långt ifrån en hemlighet. Och ändå är kopplingen mellan klimatet och ekologiska kriser, massmigration, hungersnöd, kränkningar av mänskliga rättigheter och krig fortfarande inte uppenbar för många.

Hjälper inte med flygskam

FN:s klimatpanel IPCC varnar nu för att en tredjedel av Himalayas glaciärer kommer att vara borta innan århundradets slut. Glaciärerna är källa till tio av världens största floder – däribland Ganges, Gula floden, Mekong och Indus. Vattnet når 1,6 miljarder människor som använder det för att dricka, bevattna jordbruk och utvinna elektricitet. När glaciärerna smälter kommer det leda till ofattbara katastrofer över hela Sydostasien.

Klimatförändringar betyder – utöver smältande glaciärer – varmare och surare hav, minskade skördar, djurarter som dör ut, extremt väder, skogsbränder och torka. Världen accelererar mot avgrunden, och Greta Thunberg klarar inte av att göra något åt det ensam. Vi kommer inte klara det genom flygskam eller andra privata självrättfärdiganden.

I dag kunder SR:s Vetenskapsradion rapportera om ny forskning som visar att mer än 70 procent av världens utsläpp av växthusgaser kommer från drygt 100 globala företag. Tio företag står exempelvis för 72 procent av oljeproduktionen.

– Vilken sektor och vilken industri man än tittar på, så är det ett fåtal, väldigt stora aktörer som har en stor miljöpåverkan, säger Henrik Österblom som är professor i miljövetenskap vid Stockholm Resilience Centre på Stockholms universitet.

Man borde inte bli förvånad. Vi lever i ett ekonomiskt system där ett fåtal företagsjättar dominerar i sina branscher. Vi lever dessutom i ett ekonomiskt system där det är affärsmässigt smart att behandla planeten både som outsinlig källa till naturresurser och en sopstack man inte behöver bry sig om.

Greta Thunbergs radikala byds

Jätteföretagen som står för utsläppen har resurserna och kompetenserna att göra verklig förändring. Men man låter bli.

Mot bakgrund av det är Greta Thunbergs budskap ganska radikalt: lyssna på forskningen och kom i gång med klimatomställningen. Att omforma ett fossilberoende samhälle till ett som drivs av förnyelsebar energi kommer vara en seismisk förändring av ekonomin. Det är ingen slump att det unga klimatuppvaknandet – särskilt på andra sidan Atlanten och ute på kontinenten – är så nära förbundet med ungas växande intresse för vänsteridéer och så kallad ”millennial socialism”. Rörelsen organiserar sig och växer kring en insikt att klimatförändringarna handlar om hur ekonomin fungerar i dag. Lösningarna handlar om hur ekonomin ska fungera i morgon.

De värsta klimatkatastroferna går kanske fortfarande att undvika, men det kommer att kräva ett annat sätt att leva.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.