Mejla

Zina Al-Dewany

Den svenska högern på väg mot vansinne

Adaktusson har passerat en gräns

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: ANDREAS BARDELL

Det sägs att du blir som du umgås. Om det stämmer är det dags att börja bli rädd för den svenska högern.

Det senaste exemplet är den kristdemokratiska politikern Lars Adaktusson. I veckan avslöjade ETC att han deltagit i en träff anordnad av ultrakonservativa Political network for values. Syftet med mötet var bland annat att bekämpa liberal abortlagstiftning. Ordförande för organisationen har hyllat Francos diktatur i Spanien. Adaktusson själv kunde man hitta i en panel med politikern Valeriu Ghiletchi som menar att homosexualitet är en sjukdom.

Har varit med tidigare

Men kanske visste han inte vad han gav sig in på? Jo då, han var inte bara en av huvudtalarna, utan deltog dessutom för andra gången. Gruppen består av politiker och aktivister från hela världen, och samlar stora delar av den kristna amerikanska högern. De har inte bara siktet inställt på att försämra eller ta bort kvinnors rätt till abort. De hyllar strängt katolska länder i Sydamerika. I El Salvador kan kvinnor få 30 års fängelse för mord vid en misstänkt abort.

Den här sammanslutningens världsbild är att länder som Sverige står för ondskan i världen. Vi har samkönade äktenskap, provrörsbefruktning och kvinnor i Sverige har rätt att bestämma över sina egna kroppar. I Political network for values har Adaktusson tydligen hittat vänner som lockar och är värda att återvända till.

Och han är inte ensam om att dras till tvivelaktigt sällskap.

Den moderate riksdagsledamoten Jan Ericson uppmärksammades förra året när han deltog i konferensen Climate sense 2018. Där kunde man höra föreläsningar om att bilden av klimathotet var manipulerad av köpta forskare. Många på konferensen trodde inte på växthuseffekten och menar att klimatförändringar är bra. Ericson själv bloggade glatt om konferensen. Väl tillbaka i riksdagen startade han ett bilnätverk mitt under brinnande klimatkris.

Tillhör samma kategori

Även Mauricio Rojas hör till samma kategori. I förra veckan rekryterades han till Moderaternas arbetsgrupp för ny integrationspolitik. Rojas är tidigare folkpartist och utsågs 2018 till Chiles kulturminister av den nya högerregeringen.

Han blev inte långvarig utan föll efter några dagar på sin kritik av ett museum över diktatorn Pinochets offer. En bluff som förfalskar Chiles historia, hävdade han.

Allt för många anhöriga till Pinochets offer finns fortfarande kvar för att man ska kunna komma undan med sådant. Så nu ska han utreda M:s integrationspolitik i stället.

Varför dras då svenska högermän hit? Kanske är det just för att de kan. Tidigare gränser mot kvinnoförtryck, klimatförnekande och sunkiga konspirationer suddas snabbt ut. Nu är det fritt fram för dessa män att lämna allt förnuft hemma och ändå behålla partiets förtroende. Ett tecken på att Busch Thor och Kristersson antingen tappat kontrollen, eller själva börja dra sig mot samma vansinne.

Av: Zina Al-Dewany

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.