Mejla

Zina Al-Dewany

Lyssna på Pamela Anderson, Löfven

Gula västarna är vanliga människor som har fått nog

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Grant Pollard / AP TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

I Frankrike pågår stora protester mot den sittande regeringen. Polisen slår rekord i att avfyra tårgaspatroner och den senaste demonstrationen samlade över 100 000 människor. Men det var inte förrän Pamela Anderson uttalade sig om upploppen som jag började bli nyfiken. Kanske är det politisk trötthet som gör att det krävs en före detta Playboy-modell och skådespelerska för att jag ska gå igång. Eller så är hennes analys den vassaste hittills.

”Jag avskyr våld... men vad är alla dessa människors våld och brinnande lyxbilar jämfört med den franska och globala elitens strukturella våld?”. Twittrade hon. Hon fortsatte med att förklara att våldet kommer från spänningar mellan eliten och de fattiga, ”mellan Macrons politik och de 99 procent som är trötta på ojämlikhet, inte bara i Frankrike, utan i hela världen”.

Macron gynnar den rika eliten

Men vad har hon och fransmännen emot president Macron? Ur ett svenskt perspektiv är han den stabila och välkammade politikern. För många fransmän är han dock mannen som gynnar den rika eliten. När han mött fackligt anslutna arbetare i t-shirt har han ropat att ”det bästa sättet att ha råd med en kostym är att arbeta!”. Lätt att säga när han har vuxit upp i en läkarfamilj som haft råd med fina privatskolor. Han har beskrivits som både brådmogen och intelligent, ändå har han svårt att se vad som händer i landet han styr. Eller så bryr han sig inte.

Protesterna mot honom kommer från ”Gula västarna”. Egentligen handlar det om vanliga människor som fått nog. Det började med motstånd mot höjda bränsleskatter, men kraven gäller också höjd minimilön, höjda pensioner, stopp för nedskärningen av polisstationer och förskolor och ett återinförande av förmögenhetsskatten.

Konflikten bubblar under ytan

Gula västarna vill varken kalla sig för höger eller vänster, något de har gemensamt med Macron. Men det är just konflikten mellan höger och vänster som bubblar under protesterna. Klassisk vänsterpolitik ska vara bra på att fördela tillgångar rättvist, beskatta de rika, utjämna skillnader och bygga ett samhälle för alla. När vänstern misslyckas med det lämnas ett tomrum. Ett tomrum som kan fyllas av högerextrema, eller av rörelser som Macrons parti En Marché som låtsas vara ”i mitten” av politiken.

Men det är inte ”mitten” att urholka arbetsrätten, sänka skatten för de rika, privatisera infrastruktur och höja pensionsåldern - det är högerpolitik. Och det är en påminnelse även svenska Socialdemokrater borde klippa ut och sätta upp när de förhandlar med Centerpartiet och Liberalerna. Annars väntar jobbiga år, något fransmännen, Pamela Anderson och arbetarklassen redan räknat ut.


• Vill du ha våra texter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Ledare på Facebook!


Av: Zina Al-Dewany

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.