Fridolin – stoppa sextrakasserierna

Det är framför allt unga flickor som utsätts för ofredanden på skolorna.

Det är inte på festivaler eller badhus som flest ungdomar råkar ut för sexuella trakasserier. Det är i skolan. En miljö som ska vara trygg och säker är i stället den vanligaste brottsplatsen.

Mellan år 2011 till februari 2016 anmäldes 10 705 fall av ofredanden. Under de fem åren har 119 fall polisanmälts på festivaler medan skolan stått för 1 081 anmälningar.

Enligt en rapport från polisen är det framför allt flickor som utsätts för ­ofredanden. Ett växande fenomen är så ­kallade dick pics, alltså pojkar som skickar bilder på sin snopp till en ofri­villig mottagare som i de flesta fallen är flickor. Trakasserierna i skolan före­kommer också i form av fysiska kränkningar och olämpliga kommentarer om någons utseende.

Den vanligaste mötesplatsen

Att det sker just i skolan kanske inte är så konstigt med tanke på att det är den vanligaste mötesplatsen för barn och unga. Men att det sker över huvud taget och att vuxenvärlden reagerar först ­efter att något har inträffat är ett stort misslyckande.

– Det blir tyvärr ofta ett reaktivt perspektiv. Man reagerar när någonting har hänt, säger Hugo Wester, undervisningsråd på Skolverket, till Sveriges Radio.

Han menar att skolor och kommuner ligger efter i det förebyggande arbetet och att de måste börja långt innan ­någon blir utsatt.

Även upp till föräldrarna

Utbildningsministern Gustav Fridolin gav nyligen Skolinspektionen i uppdrag att granska sexualundervisningen för att se vad som behöver förbättras. RFSU har också ställt krav på att lärare ska få ökat stöd och att sex- och samlevnadsundervisning som kunskapsområde ska bli obligatoriskt i alla lärarutbildningar. Allt det där är viktigt, men även föräldrarna måste ta ett större ansvar om utvecklingen ska ­vändas. Vuxenvärlden får inte ­abdikera i den här frågan.

Följ ämnen i artikeln