Mejla

Anders Lindberg

Vaccintjuvarna borde betala sprutan själva

Staten inte skyldig att betala om någon går före i kön

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Regeringen har lovat att vaccination ska vara gratis. Det är bra, ingen ska riskera att bli sjuk i covid-19 för att man inte har råd med vaccin. Vård måste ges efter behov, inte efter tjockleken på människors plånbok.

Men skattebetalarnas generositet är inte obegränsad. Staten har bara lovat att ersätta vaccin som ges enligt Folkhälsomyndighetens prioriteringsordning. Vilket ju är ganska logiskt.

Ska följa prioritering

Det står i den överenskommelse regeringen och Sveriges kommuner och regioner gjorde 8 december förra året. Staten lovar ersätta vaccinationer ”i enlighet med” med överenskommelsen och regionerna åtar sig att vaccinera i enlighet med ” Folkhälsomyndighetens rekommendationer om prioriteringar”.

Svart på vitt.

Samtidigt är det naturligtvis orimligt att regionerna ska behöva betala för att folk brutit mor riktlinjerna.

Kabal av mellanchefer

Vaccintjuvarna, mestadels en kabal av mellanchefer som hållit sig framme, bör alltså få betala själva. Det vore faktiskt helt orimligt att skattebetalarna får betala för folk som gått före i kön och tillskansat sig vaccin både före äldre och riskgrupper.

Mellancheferna visste självklart att de gjorde fel när de trängde sig i kön, det vet varje svensk sedan modersmjölken, och det kommer att vara ganska enkelt att avgöra vilka de är. Särskilt som regeringen tidigare beslutat att alla vaccinationer mot covid-19 ska registreras.

Inte en spänn

Kostnaden bör vara de faktiska kostnaderna samt en rejält tilltagen tilläggsavgift för merkostnader, varenda krona för inköp, logistik, vaccineringen och administrationen kring vaccineringen. Men dessutom bör de betala, vad det nu kan kosta, att utreda och fakturera dem för detta.

Regeringen kan även besluta om särskilda straffavgifter inför framtiden. Tydligen behövs sanktioner för att kön ska respekteras.

Staten bör hur som helst inte betala en spänn för vaccintjuvarna.

Detta gäller inte minst privata företag, som Familjeläkarna i Saltsjöbaden som i januari vaccinerade en hel bostadsrättsförening i Saltsjöbaden med det dyrbara vaccinet. Vissa av de boende var listade hos företagen.

Redan 15 januari

Föreningen riktar sig till ”aktiva seniorer” över 55 år och redan 15 januari, månader före andra, kunde Familjeläkarna vaccinera ett hundratal av medlemmarna.

– Alla ska följa prioriteringsordningen. Vi kommer att kontakta vårdgivaren för att säkerställa rutinen, sa Magnus Thyberg, vaccinationsansvarig i Region Stockholm, buttert till DN efteråt.

Han konstaterade även att regionen då befann sig i fas 1, alltså de allra mest sårbara och sköra.

Men Familjeläkarna i Saltsjöbaden borde inte bara få en utskällning av regionen, de borde även få en räkning. En väldigt hög sådan.

Vi vill väl ändå inte att det här gangsterbeteendet ska löna sig?

Låt dem betala.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.