Kristersson skrämmer bort Åkessons väljare

Det är arbetarväljarna som styr nu

I svensk politik har det varit tjänstemannaväljarna som fällt avgörandet. Det är deras röster som har avgjort om majoriteten hamnat hos det ena eller det andra blocket. Men frågan är om det gäller längre?

Kanske är arbetarna de nya marginalväljarna. I så fall måste vi nog läsa opinionsundersökningarna på ett nytt sätt.

När SCB publicerade höstens undersökning av svenska folkets partisympatier skapade två saker rubriker. Socialdemokraternas tillbakagång sedan i våras och Liberalernas hopplösa läge. Också vi skrev om det på ledarsidan.

SCB:s undersökning är speciell. Bland annat är den större än andra mätningar. Det betyder att siffrorna kan brytas ner så att vi till exempel kan se hur de som arbetar i LO-yrken skulle rösta. Tidningen Arbetet har gjort just det.

Förändringen det senaste året är dramatisk. Den kan tyda på ett skifte i svensk politik.

För ett år sedan skulle Sverigedemokraterna ha fått nästan en tredjedel av arbetarväljarna. Partiet var i praktiken lika stort som Socialdemokraterna. En rekordsiffra, men ändå förväntat. Jimmy Åkessons frammarsch bland LO-medlemmarna har pågått ända sedan 2014.

I årets novembermätning är allt förändrat. Sedan förra året har Sverigedemokraterna förlorat nästan tio procentenheter, en tredjedel, av arbetarväljarna. De flesta tycks ha gått till Socialdemokraterna, några till Vänsterpartiet.

En coronaeffekt? I kristider vänder sig människor bort från populister. Dessutom har pandemin tagit allt syre ur diskussionen om flyktingar och våldsbrottslighet, högerextremisternas favoritämnen.

Så kan det vara, men jag undrar om det räcker som förklaring. Corona är inte det enda som hänt i svensk politik det senaste året.

Jimmie Åkesson älskar att frossa i hur illa han och hans parti behandlas. Ingen vill prata med dem, ingen vill ge dem makt. Det har varit en historia som slagit an. Massor av människor känner igen sig.

Att sälja sig för en middag och lite uppmärksamhet från direktörerna inger inte direkt förtroende

Problemet är att Moderaterna och Ulf Kristersson i vardagen representerar precis den arroganta makten som inte vill lyssna. Chefen som struntar i skyddet mot pandemier på jobbet. Tjänstemannen som nekar sjukersättning. Kommunalpolitikern som säljer ut allmännyttan.

Det vet människor, och det senaste året har de också kunnat se hur Jimmie Åkesson krupit allt längre upp i Ulf Kristerssons knä. De forna sanningssägarna har förvandlats till moderata lakejer och ja-sägare.

Sveket i frågan om vinster i välfärden är bara ett exempel. Att sälja sig för en middag och lite uppmärksamhet från direktörerna inger inte direkt förtroende.

Vi brukar utgå ifrån att det är Ulf Kristersson som riskerar att förlora på samarbetet med Åkesson. Bland arbetarväljarna ser det ut att vara tvärt om.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.