Hade vi ens haft kris utan Twitter?

Väljarna vinner på förhandling inför öppen ridå

Sociala medier.

Svensk politisk historia pågår just nu för fullt. I skrivande stund vet vi inte hur det slutar. Spelplanen är förändrad samtidigt som tidigare hemliga förhandlingar nu sker inför öppen ridå. Centerpartiet nobbade idag Moderaternas lockbete med utlovad satsning på landsbygden.

Känslorna är utanför kroppen på vanligtvis reserverade politiker. Gamla vänner bryter lojaliteter och nya formationer skapas. Men det som skiljer sig åt vid detta skakiga politiska läge jämfört med förut är att partierna förhandlar öppet på sociala medier och via media. Det som alltid har skett i en mycket liten krets bakom kulisserna är nu näst intill offentlig handling. Något som var helt otänkbart vid januariavtalets födelse.

Hemlighetsmakeriet har haft en viktig funktion. Förtroenden och relationer människor emellan och över partigränser byggs bäst på enskild plats. Att dölja sin strategi kan leda till vinster längre fram.

Ett generationsskifte är dock på gång. Äldre förhandlare ser nu sitt gedigna hantverkskunnande öppet för alla i sociala medier. Istället för att lyfta luren så sätter man press på andra partier via Twitter. Risker finns med uppmärksamhetstörstande nykomlingar, men en del interna rum är kvar. Partistyrelserna har fortfarande stängda möten.

Väljarna har allt att vinna på öppen budgivning. Förtroendet ökar för politiker som skrå. Se bara på Nooshi Dadgostars (V) rejäla skjuts i förtroendemätningarna senaste veckan. Det är också lärorikt och spännande att se hur partier balanserar sakfrågor. Det är sällan politiker väljer mellan tårta och glass. Mycket oftare är det pest eller kolera som ligger på bordet. Öppna förhandlingar gör också att de politiska processerna kommer närmare människor. Det blir enklare att själv bilda sig en egen uppfattning.

Kan vi se fram emot en regeringsbildning där en kommande statsminister redogör för varje steg: ”Nu har Martin Ådahl precis tackat nej till att bli arbetsmarknadsminister, han ska jobba i USA. Vi omförhandlar partifördelningen och väntar svar från Joakim Palme. Göteborg måste också få ett eget statsråd, men är det möjligt på bekostnad av skogslänen? Vad säger ni opinionsmätare och kära befolkning?”

Antingen blir väljarna galna på den här popcornmaskinen av bud till slut eller så stärks demokratin av transparensen.