Varning för fler coronadiktaturer

Demokratin backar när världen stänger ner

Uppdaterad 2021-10-12 | Publicerad 2021-02-26

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Friheten går tillbaka i världen med corona som ursäkt.

I dag riskerar människor liv och hälsa för att visa motstånd mot coronapolitiken. Men i Sverige är vi tysta och lydiga, trots att även vår demokrati redan tagit stryk av den här pandemin.

Något som bekräftas av flera experter.

The Economist Intelligence Unit, EIU publicerade i veckan sitt demokratiindex.

Frankrike och Portugal anses inte längre vara fullvärdiga demokratier. Samtidigt har antalet auktoritära regimer ökat och demokratin har minskat i 116 av 167 länder.

Coronas frihetsinskränkningar

De åtgärder som vidtagits för att hindra smittspridningen har varit de mest långtgående inskränkningarna i medborgares frihet i modern tid, och EIU är bara en av många instanser som säger samma sak – pandemin är inte är inte bara ett hot mot människors hälsa, den har blivit ett direkt hot mot demokratin.

Exempel finns från hela världen – och Sverige.

I mars 2020 ville den svenska regeringen snabbt stärka sin makt genom att ändra i smittskyddslagen. Förslaget skickades ut en sen helgkväll till relativt få remissinstanser som fick 24 timmar på sig att svara.

Utan en stark opposition hade förslaget gått igenom, och regeringen hade fått fria händer att runda riksdagen och begränsa hur vi rör oss i allt från köpcentrum till bibliotek.

Därför är det ganska ironiskt när det är just oppositionen som nu ropar efter hårdare tag, det är ju precis det vi hade fått om regeringen fått ändra lagen från början.

I dag diskuteras vaccinpass. Regeringen har öppnat för att det ska kunna krävas intyg på genomförd vaccination för att man ska få komma in på exempelvis kultur- och idrottsevenemang. Annars blir det stopp.

De flesta politiker i Sverige verkar vara överens om att det här är positivt, samtidigt som det går emot synen på frivillighet som genomsyrar svensk vård.

Med pandemin som ursäkt

I andra länder har man gått längre.

Under den första vågen fick fransmännen bara lämna sitt hem en timme om dagen. I Paraguay spreds klipp på hur människor som bryter restriktionerna förnedras och får elektriska stötar.

I Schweiz delade telefonbolag människors platsinformation med myndigheter.

Detta var i början av pandemin. I dag kartlägger och kontrollerar flera länder sina enskilda medborgares rörelsemönster. Samtidigt tystas journalister och kritiker.

I Ungern kan personer som anses sprida falsk information fängslas i fem år. Israel hyllas idag för den snabba vaccinationstakten, men hur många har vågat ifrågasätta att smittade övervakas med ljud och bild dygnet runt?

Det kanske känns långt mellan världen och Sverige.

Men kärnan av problemet densamma: hur vi gör en vettig avvägning mellan smittskyddsåtgärder och människors frihet. I alldeles för många länder verkar friheten ha blivit helt överkörd.

Inte med pandemin som anledning, utan som ursäkt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.