Många barn kan bara drömma om nöjesfält

Hävda restriktioner märks inte i familjer med tomma kylskåp

Enligt Folkhälsomyndigheten lever 19 procent av svenska barn i familjer med låg inkomststandard. Vanligast är det bland barn med utländsk bakgrund och ensamstående föräldrar.

I dag går Sverige in i steg tre i lättnaderna av coronarestriktionerna. Nu gäller full kapacitet på långväga kollektivtrafik och butiker behöver inte längre anpassa besökarna efter antalet kvadratmeter. I stället för ett maxantal på fyra personer per sällskap på restauranger får nu åtta personer samsas runt ett bord.

En annan efterlängtad lättnad är att nöjesparkerna kan ha öppet som vanligt, att åkattraktionerna inte längre begränsas av uppmätta avstånd.
Men bland många svenskar kommer de hävda restriktionerna inte att märkas. De som varken kan åka på långa resor, äta på restauranger eller gå på tivoli.

Efter pressträffen när lättnaderna presenterades fick näringsminister Ibrahim Baylan frågan om han själv ska besöka något nöjesfält i sommar. Svaret var jakande, han har ju barn så det är inte omöjligt.

Alla har inte råd

Men alla föräldrar kommer inte kunna svara lika självklart på en sådan fråga. Väldigt många barn kan bara drömma om lyxen att åka berg-och-dalbana, äta sockervadd och snurra på chokladhjul.

För sanningen är att alldeles för många barn i Sverige inte lever det där perfekta sommarlovet med sol, bad och magar fulla av glass.

Många lärare vet om detta, att elever som annars håller sig mätta på skolans lunchmat, under sommarmånaderna tvingas gå hungriga. Att barn som under skolåret har kompisar och trygga vuxna runt sig, isoleras i bostadsområdet utan aktiviteter.

Det som andra tar för givet blir omöjligt, som inträde till ett utomhusbad eller att köpa en glass till barnen.

De ökade klyftorna mellan svenska barn märks särskilt tydligt nu, mitt i sommaren när läger, utlandsresor och stugvistelser är en självklarhet för vissa men är en omöjlighet för andra.

SCB visade nyligen på siffror som visar på exakt hur skevt klass och etnicitet styr svenska barns sommarlovsvanor.

För medan 75 procent av barn i välmående Stockholmsstadsdelar som Äppelviken och Djurgården har tillgång till fritidshus är samma andel i Rinkeby och Husby bara 1-3 procent.

Allt utom mat är lyx

Också längden på sommarlovet är en klassfråga. För medan resursstarka föräldrar kan pussla med föräldradagar, mor- och farföräldrar och lägervistelser är de fattiga barnen mest utelämnade till att skrota runt i bostadsområdet när föräldrarna är lediga.

I fattiga hushåll, handlar sommaren mest om att klara månadens utgifter. Om att kunna köpa sommarkläder till växande barn och att ha mat i kylen när skolan är stängd.

Här blir det som andra tar för givet omöjligt, som inträde till ett utomhusbad eller att köpa en glass till barnen.

Att ens drömma om dyra åkband på Liseberg eller Skara Sommarland är bara onödigt.

Visst är det bra med lättade restriktioner. Men för många symboliserar det mest en ouppnåelig lyx.

***

Chatta med Lina Stenberg. Chatten öppnar 09.00, men ställ dina frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Lina Stenberg
    15 juli 2021

    Lars och Jonas får avsluta dagens chatt. Tack för i dag och hoppas ni får en fortsatt bra torsdag!

    /Lina

  • 15 juli 2021

    Konstaterar att rasismen och elitismens fula nuna dyker upp var man än vänder sig nuförtiden. Skrämmande. Se er omkring i världen, är det inte solidaritet vi behöver?

    Jonas
  • 15 juli 2021

    Sverige har blivit ett egoistiskt land. Självkänslan hos många verkar bli bättre av att tillrättavisa sämre ställda.

    Lars
  • Lina Stenberg
    15 juli 2021

    Hej Dan,

    En viktigt början tänker jag är att inte ha förutfattade meningar om hur fattiga familjer hushåller med pengar.

    Förakt mot fattiga, och tanken att de inte visste sitt eget bästa, var under århundraden ett sätt att hålla kvar makten hos de rika och strunta i de fattiga.

  • 15 juli 2021

    Hej

    Vägen till god ekonomi är ett personligt ansvar. Sluta köp mat som ärhalvfabrikat , chips, läsk, öl, vin osv. En tatuering kostar mer än besök på nöjesfält. Ekonomi byggs upp genom att minska småutgifter och impulsköp. En familj som nyss anlänt till Sverige har en lång väg att vandra gör att komma ifatt familjer som sparat i generationer.

    Dan Nilsson