Margot Wallström är en feministisk hjälte

Wallströms feministiska utrikespolitik måste leva vidare

Uppdaterad 2019-10-16 | Publicerad 2019-09-06

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Margot Wallström slutar som utrikesminister

När Margot Wallström i dag meddelade att hon kommer att avgå som så gör hon det som en världspolitikens mest kända och respekterade svenskar. Det är inte svårt att se varför. Under tiden Wallström varit chef på utrikesdepartementet har Sverige innehaft en plats i FN:s säkerhetsråd, Stockholm har varit scen för fredssamtalen om Jemen och Sverige deltar i kontaktgruppen som jobbar för nyval i Venezuela.

Dessutom lämnar hon efter sig ett politiskt testamente som kommer bestå: den feministiska utrikespolitiken.

Kamp mot IS

När Margot Wallström (S) började tala om Sveriges utrikespolitik som ”feministisk” framställdes det som något mjukt, naivt och rosaskimrande. I praktiken innebar den – bland annat – att svenska soldater skickades till Irak för att stötta de kurdiska peshmergaförbanden som bekämpat IS.

Det var en mycket konkret insats för att skydda de civila som drabbades, till stor del kvinnor och barn.

Feministisk utrikespolitik är ett sätt att flytta tyngdpunkten från staters säkerhet till människors trygghet. Även miljöfrågor, flyktingströmmar och sjukdomar som ebola kan ur det perspektivet betraktas som säkerhetspolitiska problem.
Det är en politik som betonar kvinnors rättigheter – till studier, till ekonomisk frihet och kroppslig integritet, och som belyser hur kvinnor drabbas i väpnade konflikter. I alla stora sammanhang ska Sverige vara landet som ställer frågan: “Var är kvinnorna?”.

Det ska sägas att regeringen Löfven inte alltid varit intresserade av att lyssna på svaret, särskilt inte när handel med förtryckarstater stått på spel. Ändå är erfarenheten tydlig - det spelar roll om kvinnor har makt, både för att förebygga konflikter och mildra dem. Det mest effektiva redskapet för att bekämpa fattigdom och utsatthet är genom jämställdhetsfrågorna.

Kritik mot Saudi och Israel

Här hemma i Sverige har politiska motståndare haft mycket svårt att tolerera att Wallström efterlyst en utredning av Israels utomrättsliga avrättningar och att hon fördömde Saudiarabiens medeltida straff på oppositionella, långt före mordet på aktade skribenten Jamal Khashoggi.

Ofta är det från röster utanför Sveriges gränser de varmaste omdömena om Wallströms politik kommit.

I fjol beskrevs hon av det globala nätverket Apolitical som en av världens mest inflytelserika personer när det gäller jämställdhetsarbete. New York Times-kolumnisten Nicholas Kristof har kallat henne en av världens få icke-hycklande ledare. Och i den säkerhetspolitiska tidskriften Foreign Policy har Wallström hyllats under rubriken “Sveriges feministiska utrikespolitik, länge må den styra”.

Det är bara att hålla med.


Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.