Klart sexköparna förstår att flickorna har ångest

Det ska svida att utnyttja den som lider

Att skära sig, bränna sig – eller ha sex. Det sistnämnda är vanligare som självskadebeteende bland unga än vad forskarna tidigare trott. Det visar en ny avhandling från Linköpings universitet, rapporterar Sveriges Radio.

Det kan handla om att skada sig själv genom att sälja sex, ha sex med personer man absolut inte vill ha sex med eller utsätta sig för våldsamma och förnedrande situationer.
Studien bygger på svar från tredjeårselever på gymnasiet över hela Sverige. Av de drygt 6 000 som svarat uppgav 3,2 procent av flickorna att de någon gång haft sex för att avsiktligt skada sig själva, och 0,8 procent av pojkarna.

Straffar sig själva

Studien sätter siffror på berättelser som nått oss de senaste åren. Unga kvinnor som straffar sig själva genom att utsätta sig för smärtsamt och förnedrande sex, som försöker fylla luckor av bekräftelse.

Ett av de viktiga vittnesmålen kommer från Gabriella Kärnekull Wolfe. Hon var bara 15 år när hon sålde sex, och allt började med övergrepp som skedde när hon var 12 år. En tröst blev att söka bekräftelse på nätet, där äldre män övertalade henne att klä av sig. Gräns på gräns förflyttades, och till slut gick hon med på att träffa en man i verkligheten. En sexköpare. Kunderna var sedan i åldern 35–55 år.
– De var vanliga män, men såna som tycker om att misshandla 15-åringar på sin lunchrast, säger Gabriella, som under Metoo-hösten 2017 startade uppropet #intedinhora.
I dag är hon 20 år och jobbar för att inte fler unga ska drabbas.

Genväg in i flickrummen

Att ungdomar mår dåligt och därför via nätet kan övertalas att ställa upp på smärtsamt och förnedrande sex är ett gynnsamt läge för torskarna. Män som med lock och pock och hot och pengar söker unga – främst unga flickor – att utöva sin förvridna sexualitet på.
De här männen förstår förstås att något är fel. Det krävs en ytterst begränsad intelligens för att inse att en flicka som går med på att sälja sex inte mår bra. Att det här är ytterligare ett sätt att skada sig själv.

94 procent av tjejer som sålt sex hade erfarenhet av någon form av övergrepp, enligt stiftelsen Allmänna Barnhusets rapport.
Det måste på alla sätt bli svårare för sexköpare och andra förövare att komma åt unga. Det börjar med information, till föräldrar, skolor, fritidsverksamhet. Hur sociala medier blir en genväg rätt in i flickrummen. Hjältar som Gabriella Kärnekull Wolfe gör stor skillnad när hon orkar berätta, och med kunskap slussar drabbade vidare för att få hjälp.

Höj skadeståndsbeloppen till offren rejält. Domstolarna måste också börja döma så att straffen blir mer kännbara.
Signalen måste vara tydlig: det ska svida att utnyttja den som redan lider.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.