Sorry, Ann-Kristin Jesus kom inte i år

Utanför pendeln står en man i skitig täckjacka. Den är uppknäppt fast det är kallt. Klockan är bara åtta. Köldrök ur munnen. Bredvid honom en utspilld öl och en kasse med tomburkar. Säkert fyra spänn. Han luktar fylla.

”Jesus”, sa han och spände blicken i mig.

”Va?”

”Jesus är tillbaka.”

Jag undrar vad Jesus sagt om han kom nu. Påsken är i grunden en kristen helg, även om den numera tagits över av ägg- och smågodisindustrin. Kanske hade Jesus åkt med Ebba Busch Thor på hennes valturné.

Förmodligen hade en återuppstånden Jesus reagerat över rapporterna att vi mitt i vårt pulserande marknadssamhälle låter hundratusentals pensionärer leva i armod. Var tolfte pensionär i Aftonbladets mätning i förra veckan har maximalt 2000 kronor kvar när bostaden är betald. 66 kronor och 70 öre om dagen, eller mindre.

Matbudget för tre dagar

Jag lyfter upp en stor bit lagrad prästost och lägger i kundvagnen. 189 kronor för ett kilo är matbudgeten i tre dagar för en fattigpensionär. Då får man räkna med att de kläder som behövs sedan länge är inhandlade och att inte hårsprayen tar slut i år. Att det i vårt land ska vara en ouppnåelig lyx att köpa en bit ost till påsk. Kanske en sillburk då? De röda lapparna om specialerbjudanden på sill lyser emot mig. Damen med rullator står tålmodigt och vrider på burken med fransk löksill.

Riktigt låga inkomster gäller långt fler än fattigpensionärerna. SCB presenterade nyligen inkomststatistik för 2016. Fördelningen blir allt snedare. Halvan av befolkningen med lägst inkomst hade 2016 bara 29 procent av den totala disponibla inkomsten i Sverige. 2005 var deras andel 32 procent. Samtidig ökade den rikaste tiondelen av befolkningen sin andel av kakan till 27 procent. Den rikaste tiondelen på toppen har därmed lika stor andel av de totala disponibla inkomsterna som den fattigaste halvan av befolkningen. 1991 levde var fjortonde medborgare på låg ekonomisk standard. 2016 är det var sjunde. Samtidigt har gruppen som har hög ekonomisk standard med minst dubbla medianinkomsten fördubblats från 3,5 procent till 6,9 procent av befolkningen på 25 år.

Inga pengar kvar

Ann-Kristin 45 år, en vän till en vän skrev förra veckan på Facebook: ”Kan vi prata om pengar? När jag betalat mina räkningar har jag oftast inga pengar kvar. Alltså: inga pengar. Jag kan nästan aldrig köpa kläder. Jag går i samma år efter år, tills de faller sönder. Jag kan aldrig köpa något till mina barn.

Semester har vi aldrig råd med, gör jag det ändå får jag bittert sota för det flera månader efteråt. Så här har det varit hela mitt liv, med några korta undantag.”
Det är påsk och Ebba Bush Thor har tagit en paus i sin turné med Bert Karlsson. Ebba och Bert lovar sänkt skatt åt alla. Det är drag under galoscherna nådens år 2018.

Jag är ledsen Ann-Kristin.

Jesus kom visst inte i år heller.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.