Tyskland är ett steg närmare en regering

De 600 tyska socialdemokrater som i går samlades i Bonn hade rest genom ett land där uppröjningen efter förra veckans storm fortfarande pågår. Kanske kan det uppfattas som ett tecken.

Det har blåst hårt tysk i politik.

Partidagen i Bonn hade en fråga att besvara. Skulle partiordföranden Martin Schultz få med sig sitt parti på att ännu en gång delta i en regering ledd av Kristdemokraten Angela Merkel?

Efter valförlusten i september lovade Schultz att gå i opposition. Ändå argumenterade han i går för ännu en storkoalition. Schultz tycker att förhandlingarna varit framgångsrika.

Skrämmande alternativ

Alternativet, ett nyval, är skrämmande, för Socialdemokraterna, Tyskland och Europa. Ett nytt val skulle sannolikt inte lösa Tysklands regeringsproblem eller stoppa högerpopulismens frammarsch.

Å andra sidan måste alla tyska politiker fråga sig hur människor kommer att se på att få tillbaka en regering med förlorande partier.

Partiombuden i Bonn hade kanske egentligen inte mycket till val, trots att bland annat ungdomsförbundet gjorde starkt motstånd. Till slut fick partiledningen med 362 röster mot 279 mandat att fortsätta förhandlingarna.

Ett tydligt utfall, men samtidigt ett bevis på hur stora de interna motsättningarna är.

Gårdagens beslut är bara det andra steget av tre på Socialdemokraternas väg mot en ny tysk regering. Den riktigt stora utmaningen återstår, att övertyga de över 400 000 partimedlemmarna som ska få rösta om regeringsplattformen när den är färdig.

Likheter med Sverige

Vi har skrivit tidigare att parallellerna mellan tysk och svensk politik inte ska överdrivas. Den moderna historien skiljer länderna åt, liksom de politiska traditionerna.

Ändå går det inte att blunda för de likheter som finns. I Tyskland, precis som i Sverige, har högerpopulismens ritat om det politiska landskapet. Och i Tyskland, precis som i Sverige, tvingar det politiska ledare att svara på riktigt svåra frågor.

Ska man ge konkreta politiska resultat i dag eller politiska alternativ för framtiden?

Är ansvaret för landet viktigare än ansvar för det egna partiet?

Över talarna i Bonn fanns slagordet “Eine neue Zeit braucht eine neue Politik”, en ny tid kräver en ny politik.

Så längt är de flesta nog överens.

Frågan, i Sverige och i Tyskland, är hur den nya politiken ser ut, och hur någon ska samla tillräckligt stöd för att kunna genomföra den.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.