Mejla

Susanna Kierkegaard

Annie Lööf har fått en deadline

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu vet vi åtminstone när det tar slut. Talman Andreas Norlén höll i går en presskonferens där han meddelande vad partiledarna har i läxa över jullovet. De två statsministerkandidaterna Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) ska fortsätta kolla läget och återrapportera till talmannen en gång i veckan. Då måste de redovisa vad de gör och vad det lett till.

Samma matematik som tidigare

Den tredje statsministeromröstningen sker den 16:e januari 2019, och en eventuell fjärde och sista sådan den 23:e januari. Misslyckas båda omgångarna blir det extra val inom tre månader, senast söndag den 21:a april 2019.

Innan dess behöver partiledarna mer tid att prata ihop sig och diskutera sakfrågor, enligt Norlén. Det är mycket möjligt, men frågan är vad julsamtalen kan leda till. Exakt samma matematik som tidigare gäller: Kristersson kan bara bli statsminister med stöd från Sverigedemokraterna, och för att det ska gå måste Centern och Liberalerna svika löften till sina väljare och lägga ner sina röster.

Väljarflykt från Centerpartiet

Det enda som egentligen förändrats är att Centerpartiets konservativa strategi har fått underkänt väljarna. DN/Ipsos opinionsundersökning i tisdags visade ett stort tapp för C sedan de nobbat Stefan Löfven och medverkat till att vi fått en SD-stödd M och KD-budget.

Annie Lööfs parti har störtdykt från tio procent till sju. Så lågt har de inte legat sedan maj 2016. Samtidigt stiger Socialdemokraterna stadigt. I samma mätning samlar Löfven stödet från 32 procent av väljarkåren - en ökning med fyra procentenheter.

Slutsatsen måste vara att Annie Lööfs bas knappast är nöjd med nobben. Centerpartiet fegade i förhandlingarna och riskerar nu att bli ett konservativt stödparti – inte riktigt det hennes progressiva väljare väntat sig.

Måste välja mellan Löfven och Åkesson

Jullovets diskussioner kan sammanfattas i en mening: Annie Lööf måste välja mellan att släppa fram Löfven eller ge inflytande till Jimmie Åkesson (SD). Vänder hon sig till Kristersson får vi en regering beroende av Sverigedemokraterna. Vill hon hålla SD från makten är förhandlingar med Socialdemokraterna det enda alternativet till extra val.

Vägrar Lööf välja mellan Åkesson och Löfven blir det extra val. Då riskerar hon att mista sina egna riksdagsplatser, kompisen Björklund som vinglar på fyraprocentsspärren och sist men inte minst väljarnas respekt. Lööf har lovat att hålla SD från makten - nu har hon chansen.

Talmannen har satt en deadline. Frågan är om Annie Lööf klarar av att hålla den.

Av: Susanna Kierkegaard

Publicerad: