En bra skola byggs med kompromisser

Allt börjar i skolan. Mellan årskurs noll och nio har samhället sin chans att påverka vilka framtidens medborgare blir. Där bildas uppfattningar om demokratin och varandra, och där skapas förutsättningarna för resten av livet. Därför är skolan en så viktig politisk fråga.

Nya miljardförslag

När tre socialdemokratiska ministrar mötte pressen i går var skolan i fokus. Magdalena Andersson, Helene Hellmark Knutsson och Anna Ekström - finansministern, ministern för högre utbildning och gymnasieministern - presenterade reformförslag för 11,5 miljarder kronor.

Mer pengar ska gå till lärarassistenter, verksamhet och personal på fritids. Särskilda lärarutbildningar ska kunna kombineras med jobb. Idrottsrörelsen ska få en större del i fritidsverksamheterna. Akademiker ska lättare kunna bli lärare. Lärarassistenter ska gå kurser för att effektivare kunna avlasta lärarna.

Vill alla samma sak?

Det låter bra. Men vad är konflikten? De flesta av partierna verkar vilja liknande saker - minska lärarnas administrativa arbetsbörda, höja skolresultaten, göra läraryrket mer attraktivt.

Jan Björklund hade rätt i debatten mot Jonas Sjöstedt i Aktuellt i måndags, när han påpekade att fler platser på lärarutbildningen inte löser kvalitetsproblem i skolan.

Men Jonas Sjöstedt gjorde rätt i att belysa den större bilden av skolan. Vem som helst ska inte kunna starta friskola. Fokus ska vara på elevernas behov, inte aktieägarnas.

Betygsatta barn mot jämlik utbildning

Skillnaden mellan höger och vänster ligger inte främst i skolpolitikens mål, utan i vägarna dit. Där ställs högerns ordningsbetyg i allt yngre åldrar mot vänsterns investeringar i fritids och jämlika skolor.

– En sak vet jag: grammatik lär man sig av lärare, och inte av sänkta skatter, sa Magdalena Andersson på presskonferensen.

Skolfrågan är inget partipolitiskt nollsummespel - antingen vinner alla, eller så förlorar alla. För att skolsystemet inte ska behöva utsättas för en total makeover var fjärde år måste politikerna kompromissa mer långsiktigt. Det är trots allt i skolan samhället börjar.