Mazarinerna gav invandrarna jobb

Stefan Löfven och Ylva Johansson är glada. Nästan hälften av de nyanlända jobbar eller går i skolan tre månader efter avslutad etableringsplan.

Den stormiga debatten gör det lätt att glömma verkligheten i nuläget. Men det går faktiskt rätt bra för Sverige. Inte minst för integrationen.

Att vi är inne i en stark konjunktur med många lediga jobb är en stor bidragande faktor. Den andra handlar om politik.
I dag ställs det hårdare krav på att nyanlända läser SFI och söker jobb. För de med sämst förutsättningar gäller utbildningsplikt.

Många av de nya jobben har tillkommit genom offentligt finansierade anställningar, som till exempel extratjänster i vård och omsorg. De olika satsningarna har gett resultat.
Nästan hälften av de nyanlända mellan 20 och 65 år jobbar eller går i skolan tre månader efter avslutad etableringsplan. Det visar den nya statistik för nyanländas etablering som arbetsmarknadsdepartementet har tagit fram med hjälp av Arbetsförmedlingen.

Domedagsretoriken har fel

"Det ser verkligen ut som att något radikalt har förbättrats", säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson till Aftonbladet.

Allt är verkligen inte så nattsvart som man skulle kunna tro om man lyssnar på domedagsretoriken i samhällsdebatten.
I dag har integration blivit ett signalord som mest verkar handla om svenska värderingar och anpassning. Men integration på riktigt är att få ett jobb och kunna försörja sig för att på så sätt bli en del av samhället.
Sedan regeringen tillträdde är det 250 000 fler som har ett jobb. Två tredjedelar av sysselsättningsökningen har tillkommit bland utrikes födda.
Det är siffror som är svåra att vifta bort även för borgerliga politiker.

Får äta upp sin mazarin

Många av de nya etableringsjobben är inget politiskt hittepå utan resultatet av det snabbspår som förhandlats fram av regeringen ihop med fack och näringsliv.

I en partiledardebatt för ett år sedan avfärdade Annie Lööf regeringens näringspolitik som "mazarinfikor" som inte skulle leda någon vart.
Den mazarinen får hon nog äta upp i dag.
I veckan presenterade LO-ekonomerna sin ekonomiska prognos och enligt den kommer konjunkturen att dämpas något, men arbetslösheten att fortsätta sjunka nästa år.

Samtidigt signalerar arbetsgivarna att de har ovanligt svårt att hitta arbetskraft.

Vägval för Sverige

Den stora utmaningen framöver är att matcha arbetssökande med de lediga jobb som finns.
Allianspartierna och Sverigedemokraterna har sitt svar klart: De vill skapa en annan arbetsmarknad med låglönejobb för nyanlända, vilket riskerar att leda till lönedumpning.

En annan idé är att skapa praktik, utbildning och introduktionsanställningar som ger människor fotfäste på arbetsmarknaden.
I slutändan handlar det om vilket Sverige vi ska ha.