Om vi inte vill frysa måste vi tänka framåt

Det som inte höggs i våras kan inte eldas nu

Det råder vedbrist i landet. Innan jul kunde bland annat Aftonbladet berätta om tomma lager hos vedhandlarna och kunder som desperat letade efter något att elda.

Jag måste erkänna att jag inte blir det minsta förvånad. Alla som någonsin sysslat med ved vet att det inte är något man bara stampar fram därför att elpriset har gått upp eller hemarbetet gör att det blir fler tillfällen att tända braskaminen.

Det som brinner i vår kamin högg jag och klöv förra våren.

Jag skrev till och med om det i Aftonbladet.

Vår ved har fått två vårar när temperaturen stiger och luftfuktigheten sjunker. Den är snustorr. Några skulle säga att det är överdrivet, att det räcker med att hugga veden på våren för att kunna elda den till vintern. Det är säkert riktigt, men lite extra framförhållning skadar inte.

En sak kan alla som håller på med ved vara eniga om. Ved måste få torka. Det tar tid, och det finns inga genvägar. Det hjälper inte hur mycket husägaren utanför Stockholm tjatar. Det som inte höggs i våras kan inte eldas nu.

En vän är i vedbranschen. Han berättade att det finns kunder som ringer och vill ha leveranser nu. Vi skakade båda på huvudet.

Så vrider Putin på gaskranen och hela Europa drabbas av energibrist

För mig blir villaägaren som ringer runt till vedleverantörer eller försöker rycka åt sig en liten säck finhuggna pinnar på macken en bild av hur vi hanterar energipolitiken. Vi bara räknar med att det ska finnas värme och bränsle när vi vill ha den. Framförhållning och egenförsörjning är något för mormor och morfar.

Så vrider Putin på gaskranen och hela Europa drabbas av energibrist. Människor fryser och industrier tvingas dra ner produktionen.
Förlåt, men vi hade kunnat se det komma.

Häromdagen berättade SVT att planerna på havsbaserad vindkraft utanför Sveriges kuster möter hårt motstånd. Det är naturligtvis de vanliga miljöintressena som oroar sig över uppgrumlade havsbottnar och döda fåglar. Men den verkliga oppositionen kommer från annat håll.

Militären har gjort det till en vana att säga nej till nya vindkraftsprojekt. Det skulle göra Sverige svårare att försvara, hävdar man.

Det är möjligt att man har rätt, men om det ska finnas något att försvara behöver vi ha en energipolitik som fungerar. Då måste man kunna tänka framåt och ta vara på de kraftkällor som fungerar, inte minst ekonomiskt.

Just nu betyder det vindkraft.

"Försvaret kan inte bara sätta sig på bakhasorna" säger moderaten och den förre försvarsministern Mikael Odenberg till SVT.

Han har faktiskt rätt. Om Sveriges energiförsörjning ska fungera i framtiden behöver vi investera och bygga nu.

Det är precis som med veden. Ska det finnas något att elda till julen om två år är det snart dags att börja hugga.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.