Dina föräldrar bestämmer hur framgångsrik du blir

Svårare för arbetarbarn att plugga vidare

Publicerad 2021-12-21

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Var femte svensk tror att högutbildade föräldrar ger försprång i livet. Det betyder att det bara är en femtedel som vet hur det egentligen ligger till. Det är nämligen så att föräldrarna och deras utbildningsbakgrund är avgörande för vilka val barnen gör.

I en ny rapport från Malmö universitet och Malmö stad har man kartlagt de som gick i sexan och nian i Malmö år 2008, och följt upp dem vid 22 respektive 26 års ålder. Slutsatsen? Föräldrarnas utbildningsnivå och sysselsättningsstatus är de enskilt viktigaste faktorerna för elevers framtida skol- och yrkesframgång. Men vad innebär det egentligen?

”Inte överraskande”

I rapporten ”Vägar till arbetslivet via grundläggande och högre utbildning i Malmö” som TT rapporterade om i början av veckan, kan man se ett mönster. Sannolikheten för att en tonåring ska välja en högskoleförberedande gymnasieutbildning ökar med 290 procent om en av föräldrarna har en eftergymnasial utbildning.
Om föräldrarna hade utländsk bakgrund spelade inte heller någon roll för om 22-åringarna fått försörjningsstöd. Däremot påverkades det av föräldrarnas utbildningsbakgrund.
Det är professor Jonas Olofsson som tagit fram rapporten. Till TT säger han att resultaten inte är så överraskande, då tidigare forskning gett liknande resultat. Och det är resultat som gäller i hela landet, inte bara i Malmö. Och det handlar om mer än bara gymnasievalet.
För de som har två högutbildade föräldrar har 80 procent en eftergymnasial utbildning. För de utan högutbildade föräldrar är siffran 25 procent. Men vad ger en högre utbildning? Den är förknippad med längre livslängd, bättre hälsa och en starkare ekonomi. Forskning visar också att dina barn kommer klara sig bättre genom grundskolan. Och föräldrarnas utbildningsnivå spelar en allt större roll för elevernas snittbetyg.

Går i arv

Vi vet redan att klass går i arv. Ju mer ojämlikheten ökar, desto trögare blir den sociala rörligheten. Som till exempel möjligheten för arbetarbarn att plugga vidare.
Det kan komma hur många studier som helst på ämnet. I Sverige verkar vi ändå fortfarande tro att föräldrar spelar mindre roll än vad de gör. Varje gång någon påpekar att de oftast är avgörande, kommer en handfull berättelser från människor som minsann visst klarat sig bra, trots outbildade eller arbetslösa föräldrar.
Egentligen är det precis så det borde vara. Föräldrarnas bakgrund ska inte påverka hur bra du klarar dig i skolan, eller begränsa vilka drömmar du har. Men i dag är det tyvärr så det ser ut, oavsett vad vi väljer att tro.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Följ ämnen i artikeln