Medvetna föräldrar bidrar till slavlöner

Vd:n tjänar en miljon – “Kan inte heller leva på min lön”

Publicerad 2022-03-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Alla har inte råd med dyra skor åt barnen. Men det är inte vilka föräldrar som helst som skomärket Kavat riktar sig till. Det är till den ”medvetna” föräldern. Föräldrar som förmodligen känner sig lurade efter SVT:s Uppdrag Granskning att företagets anställda är utsatta för ”modernt slaveri”.

Det är Armin Šestićs citat. Han arbetar på Zora, en organisation som kartlägger arbetares rättigheter inom textil och skinnindustrin. Företaget är svenskt, men fabriken har flyttat till Bosnien från Kumla. Något de dessutom fått betalt för.

Pengar från Sida

Biståndsorganisationen Sida gav företaget 700 000 kronor i biståndspengar för att överföra ”svenska arbetssätt vad gäller arbetsetik och arbetsmiljö”. Kollektivavtal är en självklarhet, men inte för arbetarna i Bosnien.

Där vittnar många om att de är rädda att förlora jobbet om de kritiserar något. Ett exempel är arbetaren ”Vanja” som intervjuas av programmet. Hon blev uppsagd medan hon var gravid.

Anledningen är att hon sa att hon var gravid, och kanske skulle ha svårt att arbeta övertid varje dag i en månad, som chefen hade beordrat. Sedan fick hon höra att hon sytt dåliga sömmar på skor, och fick sparken.
Det är bara en av många historier om arbetare med usla villkor. Enligt bosniska fackföreningar krävs en lön på 12 000 kronor i månaden för att en familj ska klara sig. Kavats grundlön är 2500 kronor i månaden. Så lite att de anställda är skuldskatta, säger en arbetare till SVT.

Direktör tjänar miljoner

Magnus Ericson är vd för företaget och säger att han hoppas att de kan leva på sina löner. Sen säger han att han inte heller kam leva på sin lön utan sin frus inkomst. En inkomst på en miljon kronor år 2020.

Det är inte första gången svenska företag som talar om goda villkor och hållbarhet, inte kan leva upp till det. Det var inte längesedan H&Ms leverantörsfabrik i Bangladesh brann, och 21 arbetare dog. Fabrikerna pekades ut som dödsfällor för de anställda.
Även IKEA har kritiserats för att hindra anställda att organisera sig i Massachusetts. Där har arbetare skrämts upp och hindrats från att prata med facket.
Kassa arbetsvillkor och usla löner. Så ser det ut när stolta svenska företag packar ihop och ska ta med ”svensk arbetsetik” till andra länder. Att de dessutom får betalt för det, som i Kavats fall, är bara pinsamt.