Centern förstår inte att trygghet är liv och död

Inte ens LAS-utredaren tror på tidsplanen

Centerns Martin Ådahl

Företagsstödet för permitteringar blir minst dubbelt så dyrt som regeringen räknade med från början. Över 200 000 har permitterats hittills. Antalet arbetssökande har stigit med 100 000 de senaste veckorna. De stora organisationerna på arbetsmarknaden har skjutit fram förhandlingarna om löner och arbetsvillkor i ett halvår och finansdepartementet räknar med att arbetslösheten kan gå över 13 procent i år.

Att arbetsmarknadsminister Eva Nordmark hittills har hållit fast vid att riva upp reglerna om anställningstrygghet - Lagen om anställningsskydd, LAS - nu är egentligen obegripligt. Att hon fortfarande hoppas att fack och arbetsgivare ska lösa problemet skulle kunna vara ännu konstigare.

Eva Nordmark vet

Nordmark har facklig bakgrund. Hon vet att ingen vill förhandla under hotet om lagstiftning. Hon vet också vad en avtalsrörelse betyder i form av arbetsinsats och konfliktrisker.

Dessutom vet arbetsmarknadsministern att LO är delat i synen på LAS, och att det kommer att väljas en ny LO-ledning i början av juni. Ingenting tyder på att den kommer att få ett större mandat när det gäller att förhandla om anställningsskyddet.
På det har vi alltså hela coronakrisen. Regeringens egen utredare Gudmund Toijer tror inte längre på tidsplanen, enligt uppgifter till tidningen Arbetet i dag.

Nu handlar det bara om politik. Planerna på försämringar av anställningsskyddet ligger fast därför att de finns inskrivna i januariavtalet. Och därför att ledande centerpartister inte vill ta in att tiden är helt fel.

Hur kan man hävda att jobben borde bli mindre trygga när vi just har sett vad tillfälliga anställningar inneburit för äldreomsorgen? Eller att Arbetsförmedlingen ska privatiseras just när ytterligare 100 000 människor anmält sig som arbetssökande?

Grunden kommer att förändras

Enligt läckorna arbetar utredningen om LAS bland annat med förslag som i praktiken skulle förändra grunden för hela lagstiftningen, alltså kravet på att en arbetsgivare ska kunna förklara sig när någon får sparken.

Utredaren kommer med sitt förslag i nästa månad, men i politiken uppträder man fortfarande som om den ursprungliga tidsplanen ska hålla.

Det är politisk prestige, och dumt.

Som LO:s avgående ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har påpekat visar den senaste månaden att det inte behöver vara svårt att säga upp personal. Vi har dessutom sett konsekvenserna av otrygga anställningar.

Att ge godtycket större plats kan inte vara rätt svar. Särskilt inte nu.

Det är möjligt att fack och arbetsgivare ändå kan komma överrens. I så fall sker det trots den politiska inblandningen, inte tack vare den. Men under alla omständigheter borde Eva Nordmark och regeringen redan nu säga att arbetsrätten inte kan ändras den här mandatperioden. Det finns viktigare saker att göra.

Oavsett vad centerpartisterna säger.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.