Nyttigt att bränna Boris Johnson på bål

The Edenbridge Bonfire Society brände en 11 meter hög docka av Boris Johnson på Guy Fawkes-Night 2018.

Min lärare på juristlinjen hade uppenbara problem att förklara den brittiska grundlagen. I första hand eftersom den inte finns.

”Ett land där invånarna i snart 400 år har tänt bål för att påminna om hur någon på 1600-talet försökte spränga parlamentet behöver ingen skriven konstitution”, sa han.

Det var bara halvt på skämt, i Storbritannien håller man på traditionerna. I varje fall oftast.

Guy Fawkes, som låg bakom det misslyckade attentatet avrättades 1606 tillsammans med övriga i den så kallade ”krutkonspirationen” men minnet lever varje år när britterna skjuter av fyrverkerier, reciterar barnramsor och bränner dockor av politiker på bål.

I fjol brände exempelvis Edenbridge Bonfire Society under stort jubel en 11 meter hög docka av Boris Johnson - iförd en cykelhjälm.

Gissningsvis blir det fler bål med just honom under årets firande 5 november. Bara en vecka innan kan nämligen Storbritannien ha lämnat EU i en så kallad "hård" Brexit, alltså utan ett avtal med EU. Ett besök på Edenbridge Bonfire Society känns extra lockande i år.

Veckans besked från 10 Downing Street är att parlamentet inte ska få öppna som vanligt till hösten. I stället ska drottningens tal, britternas motsvarighet till riksdagens öppnande, skjutas fram till 14 oktober så att parlamentets majoritet inte ska få tid att hindra Storbritannien från att lämna EU.

Det är så nära en statskupp man kan komma, där den verkställande makten, regeringen, hindrar den lagstiftande makten, parlamentet, från att utföra sina uppgifter. Nu brukar inte det brittiska parlamentet vara helt lätt att styra, varken på 1600-talet eller i modern tid, så sista ordet är nog inte sagt.

Men en sak är tydlig: det hade varit bra med en skriven konstitution trots allt.

Premiärminister Boris Johnson, och hans rådgivare Dominic Cummings, har fler kort i rockärmen. Enligt Buzzfeed News funderar regeringen bland annat på att införa nya helgdagar för att hindra parlamentet från att sammanträda, att helt ignorera underhusets beslut eller vägra avgå även om en majoritet skulle rösta för ett misstroende.

I sista hand kan Boris Johnson utse ett stort antal nya ledamöter i det icke folkvalda överhuset för att på så sätt skjuta upp eventuella beslut till efter att Storbritannien lämnat EU.

Så gör naturligtvis ingen demokrat. Boris Johnson är som Donald Trump fast utan skriven grundlag. Eller som auktoritära ledare i länder med väldigt annorlunda samhällssystem.

Det paradoxala är dessutom att Boris Johnson saknar demokratiskt mandat. Han är utsedd av det konservativa partiets medlemmar men har ännu inte lett sitt parti i något val. Väljarna, som han påstår sig representera, har inte fått säga sitt.

Boris Johnson i helfigur strax innan de tände på

Efter Brexit-omröstningen 2016 utsåg The Oxford Dictionary ordet "Post-Truth", postsanning, till årets nyord. Hela kampanjen, som leddes av Boris Johnson och Dominic Cummings, hade byggt på lögner men det spelade ingen roll.

När samma personer nu har tagit makten håller postsanning på att övergå till vad vi skulle kunna kalla "postdemokrati", det är inte längre folket som styr utan starka ledare som "tolkar" folkets egentliga vilja.

Det är sorgligt hur Storbritannien som på många sätt uppfann den moderna parlamentarismen fått ledare som inte klarar att förvalta arvet.

Även Sverige bör dra lärdomar av Boris Johnsons maktmissbruk. Vi har visserligen en skriven författning men en relativt svag maktdelning. I ljuset av SD och utvecklingen i Ungern har flera debattörer och politiker ställt frågan om vi inte borde stärka våra konstitutionella skyddsvallar.

Det som händer i Storbritannien blir en påminnelse om att hotet finns på betydligt närmare håll. Demokratin upprätthålls ytterst av de människor som bär de högsta uppdragen. Har de statens nytta eller sin egen i tankarna? Är de korrupta? Eller, i undantagsfall - är de clowner?

På samma sätt som politiker blir mindre korrupta genom offentlighetsprincipen och medias granskning blir en regering mer demokratisk av starkare kontroll från både riksdagen och oberoende domstolar.

Traditionen att bränna dockor av politiker kan synas lätt makaber. Men det finns en brittisk respektlöshet för överheten som nog är ganska nyttig. Risken i Sverige är att en motsvarande auktoritär ledare mest skulle möta mummel och knutna nävar i byxfickan.

Så medan bålen tänds på andra sidan kanalen finns det en hel del för de svenska partierna att fundera över. Och att ompröva.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.