Mejla

Lotta Ilona Häyrynen

I en tid av falska siffror måste SCB leverera

Sifferhaveriet är sorgligt

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

SCB:s upphandling av sin datainsamling till företaget Evry har orsakat ett haveri.
Foto: TT
SCB:s upphandling av sin datainsamling till företaget Evry har orsakat ett haveri.

LEDARE

Aftonbladet avslöjade nyligen att Statistiska centralbyrån, SCB, under en längre tid kan ha byggt sin statistik på falska siffror - siffror som bland annat används av regeringen för att styra politiken som välfärden.

Läsningen är pinsam.
SCB har sålt ut sin datainsamling till det multinationella företaget Evry som hetsar och pressar sina anställda och ger dem löneavdrag för toalettbesök. Experter menar att sättet som Evry får ersättning från SCB uppmuntrar till fusk och till att fler samtal än vad som faktiskt genomförts rapporteras in. SCB var till sist själva tvungna att varna för osäkerheten i sina arbetslöshetssiffror. Om andra områden påverkats vet vi inte.

Pålitliga underlag viktigare än någonsin

I dag är det är viktigare än någonsin med siffror och fakta som speglar verkligheten. Sociala medier styrs av algoritmer som gynnar det innehåll som väcker mest reaktioner och engagemang – inte sällan skapas det engagemanget av vrede genom vinklade eller falska nyheter.

2018 avslöjade en tidigare medarbetare på Youtube hur deras algoritm för rekommenderat innehåll premierar konspirationsteorier. Facebooks grundare Mark Zuckerberg står just nu, med rätta, mitt i en kritikstorm efter att ha meddelat att man inte ens kommer ta bort uppenbart vilseledande politiska annonser från sajten, inför exempelvis amerikanska presidentvalet 2020.

Skadat förtroende

Nätgiganterna som tjänar pengar på propaganda och lurendrejeri måste ha starka motkrafter i media och myndigheter som inte skarvar på verkligheten. De måste vara institutioner som folk faktiskt kan lita på. SCB har tidigare varit en sådan och deras statistik och opinonsundersökningar har setts som Sveriges säkraste. Efter skandalen med Evry har den bilden fått sig en rejäl törn.

SCB ska nu avveckla sitt samarbete med Evry. Det är bra, men risken att SCB nu kört sitt förtroende i botten är sorgligt hög.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.