Oppositionen måste ha fått solsting

Vi behöver ingen borgfred - men lite ansvar

I nästan tre månader från mars till maj rådde något slags borgfred i svensk politik. Regeringen berömde oppositionen för samarbetet. Oppositionen ställde sig bakom huvuddragen i regeringens politik, oavsett om det handlade om att stoppa smittan eller rädda företag.

Allvaret i situationen tycktes faktiskt ha trängt in, också hos vanligtvis grälsjuka politiker.

Sedan kom vi fram till juni. Plötsligt var det som om oppositionspolitikerna fått solsting. Ibland låter det som om regeringen borde ha spärrat in hela befolkningen. I nästan stund är det en katastrof att inte Liseberg får öppna.

På randen till inbördeskrig

Om vi inte visste bättre skulle man tro att landet befinner sig på randen till ett inbördeskrig.

Kristdemokraternas Ebba Busch anklagar regeringen för att "med berått mod" ha låtit smittan spridas och döda tusentals svenskar. Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson beskriver inte bara regeringens beslut som "omänskliga", utan jämförde dessutom strategin vid en ättestupa.

Plötsligt är det ok att anklaga Stefan Löfven och hans ministrar för något som liknar massmord.

Sabuni låter nästan sansad

I jämförelse blir det nästan sansat när Liberalernas Sabuni påstår att statsministern är okunnig eller nonchalant eller när Ulf Kristersson hävdar att utrikesministern äventyrar anseendet för Sverige.

Tror Busch, Åkesson, Sabuni och Kristersson att väljarna är dumma i huvudet?

Människor vet att det i stort funnits enighet bakom vårens beslut. Man förstår att de har inneburit svåra avvägningar.

De flesta av oss har gjort vårt bästa för att stoppa smittan. Vi har avstått från att resa, vi har tvättat händerna och vi har inte kunnat träffa våra anhöriga som vi velat.

Ingen kan ge garantier

Vi vet att det inte har räckt, och att det kommer att finnas mycket att lära. Men också att ingen kan garantera att någon annan strategi skulle ha fungerat bättre.

Väljarna vet att svenska politiker inte avsiktligt har haft ihjäl människor på landets äldreboenden, om vi inte ska räkna åratal av besparingar och nerdragningar som mord.

Hur ska man ta någon på allvar som plötsligt byter fot och vars enda budskap tycks vara raseri och tvärsäker efterklokhet?

Människor vet också att krisen inte på långa vägar är över. Att vi inte har något annat alternativ än att fortsätta att följa regler och lyssna på Anders Tegnell.

Vi behöver ingen borgfred. Men i en kris som fortfarande pågår behöver vi politiska företrädare som är beredda att ta ett eget ansvar, både för det som har varit och för det som kommer att komma.

Vad tycker du om det politiska samtalet? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men du kan ställa din fråga redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Ingvar Persson
    24 juni 2020

    Brittas tillägg fick bli det sista inlägget i dagens chatt. Stort tack till er alla. Jag har bara hunnit svara på en bråkdel av alla inlägg, men jag är glad över att det är så många som vill diskutera det politiska klimatet.

  • 24 juni 2020

    Tillägg Det känns som det blivit politiskt populärt vem som ska slänga den största pajen i Svenskarnas ansikten.

    Britta
  • Ingvar Persson
    24 juni 2020

    Hej Britta.

    Nej jag tror inte vi förtjänar allt. Sanningen är nog att regeringar i alla länder just nu måste visa att de själva gjort rätt. Lander där människor tvingats stanna inne har förstås drabbats hårt. Och på många håll har det knappast hjälpt. Det är klart att man gärna pekar på Sverige och säger "titta, så illa hade det kunnat gå".

    Politik är inte alltid ett vackert hantverk.

  • 24 juni 2020

    Vad tycker du om all den kritiko ibland ren mobbing Svenskarna får utstå pga regeringens o FHM strategi?Det finns säkert mycket o kritisera av strategin men jag tycker det gått över till andra slags påhopp o ibland lögner på oss Svenskar. Kan inte tycka vi förtjänar allt det där även om man förstår en del.

    Britta
  • Ingvar Persson
    24 juni 2020

    Hej.

    Jag tycker inte det behöver vara alarmistiskt. Särskilt inte när det handlar om att man vill göra sitt jobb utan att riskera livet. 

    Däremot tycker jag vi kan kräva en viss konsekvens av politiska företrädare, precis som du skriver. Att i efterhand säga att saker borde ha skötts på det ena eller det anda sättet är bara för enkelt.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.