Mejla

Ingvar Persson

Tegnell får inte tappa greppet

Stort ansvar läggs på anhöriga

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Idrottsindustrin och kulturarbetarna får ursäkta men frågan är om inte den restriktion som avskaffas i dag har varit den tyngsta att bära. Förbudet mot besök på landets äldreboenden har skiljt livskamrater från varandra och det har förstört banden mellan generationer. Det har dessutom slagit mot människor precis i den livssituation som kanske är känsligast av alla.

Ensamhet är ett samhällsproblem. Det senaste halvåret har gjort allt mycket värre.

Ingen borde kunna känna annat än lättnad över att besöksförbudet nu upphör. Ändå finns oron. Nyheterna om ökad smittspridning har duggat tätt de senaste dagarna. Högskolestudenter som firat att de har börjat sin utbildning, ishockeylag som suttit för nära varandra i omklädningsrummet och skolor som fått stänga. Kluster överallt.

De äldsta drabbas värst

Dessutom visste vi redan från början att viruset skulle drabba de äldsta hårdast. Nästan 4 000 av de som sjukdomen dödat i vårt land har varit över 80 år. Många bodde på just äldreboenden. När anställningsvillkor förhindrar sjukskrivningar och resurserna fattas har det inte hjälpt med besöksförbud.

Ändå är det nu personalen som nu ska förhindra en andra våg på landets äldreboenden. Det blir deras ansvar att få anhöriga att upprätthålla sunt förnuft, god handhygien, fysisk distans och allt det där andra vi fått lära oss.

Foto: LOTTE FERNVALL
Anders Tegnell

Den svenska coronastrategi som Anders Tegnell givit ett ansikte har vilat på två hörnstenar. För det första ska de åtgärder som sätts in ha effekt. Inga drastiska ingrepp för signalvärdets skull.

För det andra ska åtgärderna vara uthålliga. Vi ska kunna leva med restriktionerna så länge som det krävs.

Kloka utgångspunkter

När vi skalar bort nationell prestige och politiska överdrifter håller de flesta med om att det är kloka utgångspunkter.

Samtidigt finns alltid en önskan att få veta när det ska ta slut. Redan i slutet av mars fick den tidigare vice riksbankschefen Kerstin Hessius stort utrymme när hon krävde ett stoppdatum för restriktionerna. I slutet av mars var det moderatledaren Kristerssons tur att kräva ett stopp, oklart för vad.
Som om viruset lät sig styras av politiska beslut.

Frågan är, håller Folkhälsomyndigheten och regeringen på att ge efter för kraven? Är det verkligen rätt tid att diskutera mer publik och mindre restriktioner just när smittan ökar? Kommer kraven snart att istället handla om nya regler och begränsningar? Och hur kommer vi att reagera då?

Anhöriga och vänner till dem som lever på landets äldreboenden har fått chansen att visa att folkvett och sunt förnuft fortfarande kan begränsa smittan. Det är ett stort ansvar.

Det handlar om liv eller död.


Är tiden för att upphäva restriktioner rätt? Och vad ska regeringen och myndigheterna göra om smittspridningen ökar igen? Chatta med Ingvar Persson. Chatten startar klockan 9.00 men det går bra att skriva redan nu.

Laddar Live Upplevelse
Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.