Äldre, utslitna eller uppkäftiga åker ut

Las-utredningens förslag skulle ge livslång provanställning

I morgon löper tidsfristen för fack och arbetsgivare ut. Då ska helst förhandlingarna om anställningstrygghet och omställning vara färdiga. Finns det ingen överenskommelse hamnar frågan på politikernas bord.

En sak kan vi vara ganska säkra på. Oavsett hur det går kommer konsekvenserna för politiken och regeringen att redas ut grundligt. Tidningar och program i TV och radio kommer att ha analyser och diskussioner. Vi kommer att höra partiledare och ministrar.

Det är uppriktigt sagt ett ganska konstigt fokus.

Värsta krisen på länge

Svensk arbetsmarknad befinner sig i en av de värsta kriserna någonsin. Antalet varslade sedan i mars har passerat 100 000. En fjärdedel av dem har förlorat jobbet, ännu så länge. Dubbelt så många ungdomar som förra året har anmält sig till Arbetsförmedlingen.

Dessutom fortsätter problemen. För många branscher väntar ännu en period av coronarestriktioner. I Skåne hotas de anställda på Pågatågen med sparken om de inte accepterar att gå ner till 80 procents arbetstid.

De som blir arbetslösa kan räkna med en högre a-kassa, de närmaste två åren. Sedan ska allt återgå till hur det var enligt den politiska planen.

Anställda i Sverige har för lite trygghet, inte för mycket. Ändå innebär den utredning som ligger på arbetsmarknadsminister Eva Nordmarks bord att anställda på framför allt mindre företag skulle förlora all anställningssäkerhet. Men också större arbetsgivare skulle få helt nya möjligheter att byta ut personal.

Enligt Liberalernas Nyamko Sabuni ska förslaget genomföras till sista bokstaven om det inte träffas en överenskommelse i morgon.

Livslång provanställning

Det skulle, som vi skrivit många gånger, bryta mot januariavtalets formulering om grundläggande balans på arbetsmarknaden. Men det skulle framför allt förpassa miljoner löntagare till ett slags livslång provanställning.

Arbetslivet sorterar människor i dag. Avskaffas anställningstryggheten kommer ännu fler äldre, utslitna eller uppkäftiga att kastas ut. Det är själva avsikten.

Utan rättssäkerhet i arbetslivet kommer vi att få tystare arbetsplatser. Det är antagligen också meningen.

Visst kan det få konsekvenser för regeringen om parterna tvingas ge upp försöken att enas om las. Men det är konsekvenserna för arbetande människor i Sverige som verkligen oroar oss.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.