Snart är säsongen för förlossningskaos här

Ingen vill ha två timmars bilfärd med krystvärkar

I sommar blir det ännu längre att hinna till Förlossningen i Lycksele när sjukvårdspolitikerna struntat i att planera för BB-personalens semester.

Varje sommar utspelar sig samma scenario. Perplexa sjukvårdspolitiker slår ut med armarna och är alldeles rådvilla. Förlossningspersonalen vill nämligen ha semester. Och de höggravida mammorna med värkar, ja de fortsätter att komma till sjukhusen.

Det här hade politikerna kanske kunnat förutse, det var ju bara ett år sedan det hände senast.

I veckan var det region Västerbotten som larmade. Förlossningsavdelningen i Lycksele måste nämligen hållas stängt i tre veckor i sommar. Anledningen är personalbrist, och födande kvinnor hänvisas till Umeå eller Skellefteå, 12 respektive 16 mil bort.

Så här ser det ut på flera håll i landet.

Minst två timmar i bil med tilltagande värkar, hur många ser fram emot en sådan bilfärd i sommar?

En som inte kom fram i tid var 30-åriga Jessica Bergholtz i juli i fjol. Hon var egentligen inte orolig när förlossningsvärkarna satte igång. Hon hade fött barn tidigare och den förlossningen tog 30 timmar. Men nu gick det snabbt. Värkarna kom tätare, och bilen hann inte fram innan krystvärkarna satte igång. Vid en mack utanför Ronneby, halvvägs på entimmesfärden till sjukhuset, föddes dottern Penni. Allt gick bra, tack och lov.

Det handlar om skeva prioriteringar av regionpolitiker och sjukhusledningar där besparingar uppenbarligen anses vara viktigare än mammors och bebisars säkerhet.

Men turen finns inte alltid där. Tragiskt nog gick det inte lika bra för paret i Jönköpings län, vars planerade hemförlossning för några veckor sedan slutade med ilfärd till sjukhus där spädbarnet avled.

Att vara gravid och föda barn är bland det mest riskfyllda man kan göra. Det finns dock sätt att minimera riskerna, välkända sådana. Inte bara för att mamma och barn ska överleva, men också för att skador ska undvikas och att upplevelsen inte ska vara onödigt traumatisk.

Ett sådant är att förlossningen sker på sjukhus. Om något akut inträffar är det oftast ingen fara.

Lycksele är inte den enda orten där förlossningskaos är att vänta i sommar. Också Umeå är underbemannat och barnmorskor har inte möjlighet att ta ut semester, något som Vårdförbundet nu reagerat på. Även Stockholm där vart fjärde av landets barn föds är dåligt rustat. I våras fick Södersjukhusets BB besparingskrav på 72 miljoner kronor och fem specialistläkare måste sluta.

Förra året fick mer än 900 kvinnor vända i dörren och hänvisades till förlossningskliniker utanför regionen. Hur många de blir i år återstår att se.

Det är uppenbart att grundproblemet inte är att kvinnor föder barn eller att BB-personal behöver ledighet. Det handlar om skeva prioriteringar av regionpolitiker och sjukhusledningar där besparingar uppenbarligen anses vara viktigare än mammors och bebisars säkerhet. För självklart går det att säkerställa tillräcklig bemanning året om i stället för att skuldbelägga de hårt arbetande barnmorskorna när de tar ut sin välförtjänta sommarsemester.