Mejla

Pernilla Ericson

Publicerad:
Uppdaterad:

Din plast hamnar i en fågelunges mage

Politikerna måste ta sitt ansvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Plast på Bohuskusten.
Foto: Cilla Eklund/Ren Kust / TT NYHETSBYRÅN
Plast på Bohuskusten.

Kunderna stirrade häpet när de klev in i matbutiken i Annedal. Hyllorna gapade i stort sett tomma. Det blev resultatet när den lokala Icabutiken i förra veckan plastrensade. Tydligare än så kan man knappast illustrera hur många av våra vardagsinköp som innehåller eller är förpackade i plast. Där börjar kedjan för kunden. Resans slut kan vara en fågelunges mage.

Aftonbladets granskning av plastföroreningen utmed västkusten visar på allvaret. Fem badkar med plastskräp flyter in till Bohuskusten – varje timme. Stränderna är fulla av mikroplaster, pyttesmå bitar som vid första ögonkastet ser ut som småstenar. Djur dör med magarna fulla av materialet. I fjol plockade strandstädare 280 ton plast längs kusterna. Varje dygn fylls det på. Flasklock, snabbmatsförpackningar, engångsbestick, rep, påsar. År 2050 kommer det finnas mer plast än fisk i våra hav, enligt FN.

Ett kilo plast – två kilo olja

Vi kan börja med ansvaret hos oss som varje år konsumerar tonvis med plast. Knappt en femtedel av plastförpackningarna återvinns i Sverige, visar Ekots granskning. Plast som landar i papperskorgar påverkar inte bara miljön, utan i allra högsta grad klimatet. De flesta plaster görs av råolja. För att göra ett kilo plast går det åt två kilo olja, enligt FTI. Koldioxidutsläppen från plast som förbränns bara i Stockholms fjärrvärmeverk beräknas till cirka 470 000 ton per år, rapporterar DN. Vi måste alla köpa mindre plast, och bli bättre på att återvinna. Ställa krav i våra närbutiker.

Försöker fånga kunden

Men största ansvaret ligger på makthavarna och tillverkarna. Mycket tryck, färg och tillbehör på en förpackning kan göra den svårare att återvinna. En liten detalj som en metallklämma på nätpåsen i plast som omsluter frukten kan göra att påsen rensas bort i processen. Tillverkarna tar i för att skapa varor som fångar och tilltalar blickar i butiken, men offrar då klimat- och miljöansvaret. Men alla plastprodukter behöver fortfarande sopsorteras, så att sorterarna enklare kan peka ut problemen.

Ytterst ligger ansvaret på politikerna, i Sverige och i EU. Ska vårt samhälle plastbantas så måste det ställas krav. Där plasten ska finnas kvar måste den baseras på bättre råvaror än olja. Omställningen mot bättre, smartare förpackningar och effektiv återvinning måste gå snabbare. Politikerna måste ligga på.
Låt dem inte ducka från det ansvaret.

Av: Pernilla Ericson

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: