Vårdanställda måste få 100 procent stöd

Krisavtalet visar att personalen förtjänar bättre

Tält för provtagning utanför smittskyddsklinken på Huddinge sjukhus.

I torsdags kväll röstade politikerna i region Stockholm till sist för att aktivera det krisavtal som finns för personalen på intensivvården. Man kan undra varför det tog så lång tid. Om inte det här är en kris måste man fråga sig hur den skulle se ut?

Avtalet innebär längre arbetstid och tuffare scheman, men det är villkor som redan gäller för dem som vårdar de sjukaste coronapatienterna. Det innebär också att grundlönen mer än fördubblas.

Det handlar dock inte bara om pengar.

– Det viktigaste är att vi känner 100 procent stöd, sa intensivvårdssköterskan Matilda Nygren i veckan till Aftonbladet.

Pandemin kommer att förändra vår syn på vad arbete är värt.
Under vintern har rapporterna från stockholmsvården handlat om överfulla akutmottagningar och om personal som sliter för att hålla kaoset i schack.

Och de har handlat om varsel. I november meddelade Björn Zoëga, direktör på Nya Karolinska, att 250 läkare och 350 undersköterskor skulle bort.
I det som redan var en vårdkris.

I förra veckan beslutade stockholmsregionens moderatledda majoritet att sälja ett av sina sjukhus. Dessutom till ett bolag där Filippa Reinfeldt har en ledande roll.

Är det ett sätt att hantera samhällsviktiga resurser under en pågående pandemi?

Tydligare kan det kanske inte beskrivas hur lågt vården av människor har värderats. Och för den som söker fler exempel finns det hur många som helst i de vårdanställdas kamp för att få anständiga löner.

Ändå, i går kunde Dagens Nyheter berätta att landets vårdutbildningar just nu tar emot rekordmånga ansökningar. Läkarutbildningen har 23 procent fler sökande än förra året, sjuksköterskeutbildningen 26 procent. Och då har ansökningstiden ändå inte gått ut.

Det kan handla om trygghet. Och om att unga människor vill ha ett yrke som gör skillnad. På sätt och vis är det samma sak.

Vi ser nu att vi inte klarar oss utan vårdpersonal. Coronakrisen har påmint oss alla om vad som verkligen är viktigt, och på den listan hamnar förvissningen om att det finns någon som kan hjälpa oss när vi blir sjuka väldigt högt upp.

Den insikten kommer inte att försvinna när pandemin en dag är över. Den får inte försvinna, och det måste avspegla sig i personalens villkor när krisavtalet inte längre gäller.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.