Vi sorterar sopor som eldas upp

Vi sorterar hushållsavfall och köper återvinningsbehållare att ställa under köksbänken. Vi fyller bagageutrymmet på våra kombibilar med returflaskor och sammanpressade vinboxar. Vi samlar matresterna i bruna papperspåsar och batterier i en liten burk.

Sopnedkasten i trappuppgångarna - en av det förra århundradets stora moderniteter - är definitivt och grundligt stängda och fastskruvade.

Vi upprörs över röran på återvinningsstationerna och beklagar oss över grannar som vägrar följa instruktionerna i soprummet. För väldigt många i vårt land har sopsorterande och återvinning blivit en moral och ett slags hygienfaktor.

Vi är duktiga

Vi känner oss duktiga, och vi är duktiga.

Just därför kom det kanske som en liten chock när branschorganisationen Återvinningsindustrierna presenterade siffror som visar hur lite vi egentligen återvinner.

Till skillnad från tidigare har rapportförfattarna inte nöjt sig med att mäta volymer. I stället har man granskat värdet av det vi återvinner, och av det som går förlorat i vår avfallshantering.

Och det är mycket som går förlorat. Enligt rapporten förbrukar vi tillsammans varje år råvaror till ett värde av 55 miljarder kronor. Det är mer än hela försvaret.

Det mesta förstörs

Av den summan återvinns bara en fjärdedel, ungefär 13 miljarder. Resten förstörs eller försvinner, i deponier, brännugnar eller i försämrad kvalitet.

Plasten är ett exempel. Enligt den vanliga statistiken samlas två tredjedelar av all plast in. I själva verket är det bara åtta procent som verkligen återvinns. Resten eldas oftast upp.

En effektivare återvinning skulle alltså kunna skapa stora pengar. Men den skulle framför allt göra våra avtryck i jordens råvaruresurser mindre djupa. Vi kan helt enkelt inte fotsätta att förbruka energi och naturtillgångar som i dag. Inte om vi bryr oss om kommande generationer eller om hundratals miljoner människor i Asien och Afrika ska få en standard som motsvarar vår. Och varför skulle de inte det?

Vi kommer att behöva fortsätta att sortera, antagligen mer än i dag. Men den stora utmaningen för politiken och industrin är nog att minska vår råvaruanvändning. Och att se till att det som samlats in verkligen återvinns.

LEDARE: Åsa Romson får ta ansvar för
soporna

Följ ämnen i artikeln