Lögnerna frodas i Roslings hemland

Valet 2018: Mattias Karlsson svartmålar Sverige

Vad hade Hans Rosling sagt om SD:s ”seger eller död”-bild av Sverige?

I veckan har Aftonbladets Lena Mellin svarat på läsarnas frågor om valresultatet. En av dem har undrat varför beskrivningen av läget i Sverige är så negativt, när det i själva verket tuffar på rätt bra.

Vi är nog många som har ställt oss just den frågan. Sverige blev senast i fredags utsett till världens sjunde bästa land i en mätning av FN-organet UNDP. Det är ett skutt uppåt från förra årets fjortonde plats.

Vår välfärd, utbildningsnivå, hälsa och medellivslängd är i toppklass. Ändå är det lätt att tro att vi är på väg åt motsatt håll, i ett gytter av gängmord, vårdköer och utanförskap.

Krigshetsande retorik

Något har hänt i samhällsklimatet på kort tid. Skillnaden är stor mellan Socialdemokraternas budskap i förra valet; att "någonting håller på att gå sönder" och dagens apokalyptiska tongångar från den extrema högerkanten.

2014 handlade det om försämrade socialförsäkringar och rekordsnabbt ökande inkomstklyftor. I dag är det snarare en existentiell kamp om vår kulturs och nations överlevnad, i alla fall om man ska tro Sverigedemokraternas Mattias Karlsson.

I ett uppmärksammat Facebookinlägg i förra veckan skrev han dramatiskt att Sverige är illa ute och hotat av främmande makt. En liten grupp patrioter är av ödet utsedd att rädda landet: "Det finns bara två val, seger eller död", menar han.
I efterhand har Karlsson försökt släta över det fascistoit klingande budskapet. Det var tillspetsat för att uppmuntra och elda på partiets valarbetare och väljare, hävdar han. Även Svenska Dagbladets ledarsida har gjort sitt bästa för att normalisera den krigshetsande retoriken, vilket fick Dagens Nyheters Per Svensson att kalla ledarskribenten för nyttig idiot.

Sverigedemokraterna har också gett uttryck för att det har förekommit ett utbrett valfusk i valet. Och svenska medier sysslar "i väldigt hög grad" med fake news, sa Jimmie Åkesson i SVT:s "Skavlan" i fredags.
Partiets beskrivning känns igen från Donald Trump, Viktor Orbán och deras högerextrema meningsfränder som menar att Sverige är ett skräckexempel för andra länder.

Värna Hans Roslings arv

Det är inte utan att man undrar vad Hans Rosling skulle ha sagt. Den världsberömda professorn i internationell hälsa skrev en av årets mest sålda böcker precis innan han gick ur tiden. "Factfulness – tio knep som hjälper dig förstå världen" pickar likt en sylvass pekpinne hål på ens fördomar om världens utveckling.
På det stora hela går det mestadels framåt; klyftorna mellan länderna minskar, likaså gör antalet barn som föds och allt fler får vaccin och utbildning.
Men både här hemma och internationellt målas ofta en mörk bild upp av världen – och av Sverige. Det beror på okunskap men också på politik. Att spela på människors oro och fördomar är en klassisk högerpopulistisk taktik.

Nu när Hans Rosling är borta är det upp till oss andra att med fakta och forskning på fötterna säga att problem är till för att lösas. Och att det faktiskt går rätt bra för Sverige.