Mitt i coronakrisen lever konflikterna

Skogsplantorna kommer inte att dö

Ingen kan ha undgått den svenska skogsindustrins oro för framtiden. I kampen för att få gränspolisen att släppa in utländska skogsvårdsarbetare har de flesta argument prövats.

Vi har kunnat höra att det inte kommer att finnas personal för eftersläckning av skogsbränder. Vi har fått veta att inreseförbudet slår upp portarna för oseriösa företag. Men framför allt har vi gång på gång fått beskrivningar av hur hundratals miljoner små trädplantor riskerar att dö därför att ingen kan plantera dem.

Nu har det fackförbund som organiserar skogsarbetare, GS-facket, undersökt hur det egentligen ligger till. Inte så illa, visar det sig. På plantskolorna som drar upp de små träden kommer skogsägarna och hämtar nästan som vanligt, enligt fackliga medlemmar som arbetar där.

"Planteringssäsongen är inte hotad" skriver GS-facket.

I sak håller faktiskt arbetsgivarna med. Till tidningen Skogsaktuellt säger Maud Petri Rådström på Gröna arbetsgivare att många skogsbolag lyckats lösa arbetskraftsbristen, om än tillfälligt.

Några har flyttat över personal från andra arbetsuppgifter. Andra har trots allt hunnit hämta den personal man behöver från utlandet. Och några har sannolikt hittat sätt att rekrytera arbetslösa svenskar.

Skogsplantorna kommer inte att dö i sina papperskrukor.

Så varför denna intensiva kampanj från skogsbolagen för att uppmärksamma ett problem som till stor del tycks vara borta? För att systemet med utländsk arbetskraft har varit bekvämt förstås. Att anlita ett företag med arbetare från Polen eller Vitryssland är enklare än att flytta på annan personal eller utbilda någon som aldrig jobbat i skogen.

Dessutom slipper man en massa gnäll. Med tanke på de arbetsvillkor som många gånger har gällt i skogen är det modigt av skogsindustrin att använda risken för fusk som ett argument för arbetskraftsimport.

Kanske är den viktigaste lärdomen att komma ihåg att ingen pandemi i världen ändrar på grundläggande intressen. Eller åsikterna. De förs bara fram med nya argument.

Moderater vill sänka skatten för företag, på grund av corona. Vänsterpartiet vill satsa på kommunerna, på grund av corona. Aftonbladets ledarsida vill stoppa privatiseringen av arbetsförmedlingen, på grund av corona. Och arbetsgivare i skogen vill ha arbetskraften så billigt som möjligt och med minsta möjliga ansvar. På grund av corona.

De gröna näringarna skulle faktiskt kunna lära sig någonting av det som hänt. Ska jorden och skogen på allvar framstå som hållbara industrier handlar det inte bara om miljön.

Då måste också människor behandlas på ett sätt som är hållbart, i vårt samhälle.