Mejla

Ingvar Persson

Den ryska gaskranen måste stängas av nu

Efter mordförsöket räcker inte ord

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Markus Schreiber / TT NYHETSBYRÅN

LEDARE

Angela Merkel och Stefan Löfven hade mycket att prata om när de möttes i dag. Coronakrisen har utmanat EU-samarbetet som redan skakades av Brexit. Relationen mellan unionen och Turkiet är urdålig och situationen i Belarus högexplosiv.

Och så har vi ju Ryssland. Nyheten att den ryske oppositionspolitikern Alexej Navalnyj förgiftades med nervstridsmedlet novitjok kan bara tolkas på ett sätt. Det är den ryska staten som ligger bakom mordförsöket.

Uppenbarligen är säkerhetstjänsten dessutom så självsäker att de inte bryr sig om att de avslöjas. Av alla tänkbara sätt att tysta en oppositionspolitiker väljer man det som tydligast pekar ut förövaren.

Oundvikligt avslöjande

Efter en hel del trassel kunde ju dessutom Navalnyj flyttas till Tyskland. Det är klart att mordförsöket skulle avslöjas.

Reaktionen från Moskva - förnekande - är väntad. Det är så makthavarna i Kreml brukar göra när de avslöjas. Avsikten är antagligen att sprida dimridåer på hemmaplan.

Tyskland är ett av de länder som i det längsta försökt värna relationen till Ryssland. Det har inte minst ekonomiska skäl. Gasledningen North Stream gör redan Tyskland beroende av rysk energi. När den andra etappen byggts färdig kommer beroendet att stärkas.

Bygger fast sig

Att bygga fast sig i ett fossilt energisystem är dessutom helt oförenligt med Europas målsättningar i klimatfrågan.

Gasledningarna på Östersjöns botten utgör dessutom ett hot mot den svenska säkerheten. Att dra en gräns mellan affärsintressen och staten fungerar inte i Ryssland.

Nu går det inte att blunda längre. Putins illa förtäckta hot när det gäller Belarus gör att situationen redan var spänd. Förgiftningen av Navalnyj och det faktum att han får vård i Berlin ställer relationerna på sin spets.

Rysk arrogans

Förutom brottet i sig visar mordförsöket på Alexej Navalnyj en häpnadsväckande rysk arrogans mot Angela Merkel och Tyskland som just nu är EU:s ordförandeland.

”Vi måste vara redo att agera, sa Stefan Löfven i Berlin.

I den här situationen kan inte affärerna rulla på som om inget har hänt. Och ord kommer inte att räcka till.

Det första Merkel borde göra är att stoppa slutförandet av North Stream 2. Det var ett misstag från början och har fått hård kritik från många håll.

Nu måste Merkel skruva igen den kranen för den ryska gasen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.