Mejla

Jenny Wennberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Jimmie Åkesson är inte Sverige

M och SD visar vilka vi inte kan lita på i tider av oro

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bilden är ett fotomontage.
Foto: Moderaterna samt Sverigedemokraterna
Bilden är ett fotomontage.

I november 2015 åkte Sverigedemokraterna till Lesbos för att mota bort desperata, utsatta människor från Sverige med hjälp av flygblad.

Nu står partiet där igen, vid krisens frontlinje och den här gången är självaste Jimmie Åkesson där och delar ut flygblad.

Det tar emot att ens skriva om det här, eftersom det så uppenbart är ett rasistiskt PR-trick och kampanjarbete riktat mot den svenska opinionen. Ett sätt att bygga ytterligare väljarstöd och kapitalisera på oroliga tider.

För det är oroliga tider. Erdogan öppnade under helgen gränsen mot EU i ett försök att pressa Europa till att backa honom i striderna som fortfarande pågår i Syrien. Det osynliga hotet som Corona utgör har i sin tur fått människor att bunkra mat och mediciner.

Oro kräver sansade politiker

Samtidigt som Jimmie Åkesson försöker hålla gränsen med flygblad i Turkiet väljer Ulf Kristersson en svenskmyllig approach och står istället i urskogen och ska hålla gränsen därifrån. Även om formuleringen ”Stärk gränsen” förvisso visar att ansvaret för att göra det är någon annans enligt Ulf Kristersson.

Det hela är ovärdigt och det är provocerande.

Det här är inte politikerna vi behöver i tider av oro.

Nu om någonsin krävs förnuftiga röster som får oss att hålla ihop både som människor och som land. Och asylrätten är absolut, det spelar ingen roll vad vare sig Åkesson eller Kristersson säger; Sverige kan inte neka människor med asylskäl rätten att söka asyl.

Ovärdigt

Desperata människor utnyttjas just nu brutalt av Erdogan och Turkiet.

Men de utnyttjas lika brutalt av Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson för att stärka opinionssiffrorna för det blåbruna blocket i svensk politik.

I tider av oro borde vi kunna förvänta oss mer av folkvalda. Vi borde kunna förvänta oss politiker som ställer sig frågan om hur de kan bidra för att rusta Sverige för att vi ska klara coronasmittan så bra som möjligt och vad som kan göras för att Sverige ska klara av att ta emot de människor som eventuellt kommer efter Turkiets agerande.

Men vad gör Åkesson och Kristersson? De drar igång kampanjer.

Istället för att rusta Sverige sätter sig Kristersson för att klippa och klistra kollage till sociala medier och Åkesson, han ställer sig vid kopiatorn.

Är det här verkligen män vi vill ska få någon form av större ansvar för Sverige?

Av: Jenny Wennberg

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Publicerad: