Politiskt spel ger ingen bra coronakommission

Med 4000 döda får M höja blicken från Sifo

Vad är motsatsen till "borgfred"? Kanske "borgkrig". Hur som helst är det här nu.

Moderaterna kräver en coronakommission vars syfte mest verkar vara att sätta dit Socialdemokraterna. I sociala medier försöker partiets förtroendevalda lägga allt ansvar på regeringen.

Stefan Löfven har redan lovat en grundlig utredning, så brukar Sverige göra efter större kriser som skogsbränderna, tsunamin, kravallerna i Göteborg under EU-toppmötet 2001 och Estonia. Alla har de lett till stora förändringar.

Men Moderaterna har svaren redan innan frågorna ställts. I centrum står "Regeringens och de centrala statsorganens krishantering."

Det är häpnadsväckande fräckt. Moderaternas styr trots allt sjukvården i de tre största regionerna och äldreomsorgen i en stor del av landets kommuner, men de ska i princip undantas från granskning.

Av de äldre som dött har hälften bott på äldreboenden och en fjärdedel har haft hemtjänst. Det är här Sveriges strategi har brustit, i omsorgen om de sköraste. Vittnesmålen inifrån är sorgliga att läsa. Skyddsutrustning saknas, utbildningen på arbetsplatserna har varit bristfällig och många gånger är språkkunskaperna otillräckliga. Till stor del används timanställd personal som saknar rätt till sjuklön om de skulle få feber eller hosta.

En seriös kommission måste granska hela den civila beredskapen men även känsliga frågor som vårdbolagens roll, bristen på IVA-platser i regionerna och vad som hände med medicinlagren vid apoteksavregleringen.

Sättet vi har organiserat äldreomsorgen på, våra särskilda boenden för de riktigt gamla och hemtjänst för övriga, går tillbaka till den så kallade Ädelreformen under Bildt-regeringen 1992 då kommunerna fick en samlat ansvar. Det lät bra, men sedan följde tre årtionden av avregleringar, privatiseringar och besparingar.

Äldreomsorgen var en gång, precis som barnomsorgen, en juvel i välfärdsstatens krona. Men de har glidit isär. Medan barnomsorgen har utvecklats från barnpassning till pedagogisk verksamhet med höga krav på personal och innehåll så har äldreomsorgen slammat igen. Enligt en studie från Arena idé så sparade 96 procent av alla kommuner på äldreomsorgen i år. Sedan 2002 handlar det om besparingar på hela 20 miljarder.

1980 gick en person i hemtjänsten hem till fyra äldre, idag är det tolv. Samtidigt är de personer som behöver hjälp allt äldre och sjukare. Går detta ihop? Inte en chans.

Om en coronakommission ska leda till en bättre beredskap inför kommande kriser behöver den sannolikt ske i form av en parlamentarisk utredning. Både för att låta alla partier delta och ha full insyn i arbetet, men även för att de förändringar som måste ske behöver ha en bred politisk förankring.

Moderaternas förslag andas att de vill ha någon slags tjänstemannakommission. Det tror jag vore olyckligt. En utvärdering av hela den svenska samhällsorganisationen berör alla myndigheter och alla nivåer, det är en uppgift för folkvalda. Politikerna kan inte abdikera från det ansvaret.

Så jag har istället ett anspråkslöst förslag.

Kopiera Försvarsberedningens arbetssätt. När krisen klingat av, tillsätt en parlamentarisk kommitté bestående av före detta politiker i stat, kommuner och regioner som själva har erfarenhet av nedmonteringen i krisberedskapen, sjukvården och äldreomsorgen.

Låt tjänstemännen fylla rollen av experter i utredningen och som direktiv ställ de helt öppna frågorna "vad gick fel?" och "vad kan vi göra åt det?".

Och välj två erfarna politiker med brett förtroende, som de tidigare socialministrarna Lars Engqvist (S) och Göran Hägglund (KD), till att leda arbetet.

Det skulle beröva partiernas mest löddriga springare ett smörgåsbord av politiska poänger. Men för Sverige kan det leda till bättre beredskap nästa gång.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten börjar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Denna chatt är stängd.

  • Anders Lindberg
    27 maj 2020

    Tack alla för dagens chatt. Har försökt besvara så många frågor jag har hunnit.

    Ha en solig dag!

  • Anders Lindberg
    27 maj 2020

    Det är nog lättare att vara oppositionspolitiker. Man granskas inte lika hårt.

    Sen tycker jag nog att han får följdfrågor ganska ofta.

  • 27 maj 2020

    Varför får inte Ulf Kristersson följdfrågor när han gör sina uttalande i framförallt TV. Det jag har sett så säger han det han vill utan att bli ifrågasatt. Han skulle ju kunna prata med regionerna där hans partikollegor styr varför det ser ut som det gör? TV verkar va lite höger vänliga

    Eje.
  • Anders Lindberg
    27 maj 2020

    Tack, svaret på varför han får medieutrymme är ju att han är oppositionsledare.

    Oppositionen har ju en viktigt roll att spela oavsett om det är kris eller vardag.

  • 27 maj 2020

    Tack Anders,För din, i mina ögon, knivskarpa artikel!Jag hoppas att den når de beslutsfattare som skall forma den kommitté som skall utvärdera hanteringen av den pågående pandemin.En stilla undran, hur kan Ulf Kristersson få ett sådant medieutrymme?

    Roland Sjölander