Mejla

Daniel Swedin

Någon tjänar pengar när folk skjuts ihjäl

Den oro och misstänksamhet som gror i brottslighetens spår fräter sönder samhällskittet

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

En 18-årig kvinna sköts till döds i Råcksta under natten mot onsdagen.
Foto: PONTUS ORRE
En 18-årig kvinna sköts till döds i Råcksta under natten mot onsdagen.

På två dygn har två kvinnor dödats i vad som polisen uppfattar som kriminella uppgörelser.

Vad är det här för land?

För inte så länge sedan var dödsskjutningar och sprängningsattentat något som fortfarande betraktades som ovanliga. I år har 27 personer dött och 68 skadats i totalt 195 skjutningar.

Begränsar vardagslivet

För inte så många år sedan var uppgörelser i den undre världen i regel just uppgörelser i den undre världen. I dag är det inte sällan oskyldiga hamnar i skottlinjen och till och med dör. En åttaåring dödades när en handgranat slängdes in i lägenheten där han låg och sov. En 16-årig gymnasist sköts ner när han stod och väntade på bussen. En 20-åring sköts ihjäl när han tittade på fotboll på krogen.

För inte så länge sedan var den grövsta brottsligheten något som betraktades som en storstadsangelägenhet. I dag har Eskilstuna, Örebro, Värnamo, Umeå och Borlänge sedan några år liknande problem som Malmö och Stockholm.

Sverige är inget laglöst land, men vi får inte bagatellisera den utveckling som pågår. Den oro och misstänksamhet som gror i brottslighetens spår fräter sönder samhällskittet. Människor kalkylerar med risken att, slumpartat, drabbas av våldet. Det skapar en rädsla som begränsar vardagslivet och det skapar misstro mot människor eller grupper som man tror har koppling till gangsters.

Samtidigt finns det starka krafter som av ekonomiska intressen driver på den här utvecklingen. Inte en så liten del av de blodiga uppgörelserna handlar om makten över narkotikahandel. Vinsterna återinvesteras i andra illegala verksamheter, som människohandel, spelklubbar, välfärdsbedrägerier och vapensmuggling. Det är också dessa insmugglade vapen som hamnar i kriminella händer.

Krävs beslutsamhet

– För varje person som blir skjuten, gripen eller dömd så står det tio, femton nya som kliver fram, konstaterade rikspolichef Anders Thornberg i vintras.
Det där är inget som kommer att lösas i en handvändning.

Det kommer att behövas nya lagar, nya befogenheter och nya uppdrag till myndigheterna. Inflödet av illegala vapen måste stoppas och alla delar av den organiserade brottslighetens näringskedja måste bekämpas.

Det kommer krävas förebyggande arbete – att barn i riskzonen identifieras och att alla sociala åtgärder sätts in tidigt – och det kommer krävas politisk beslutsamhet.

Om våra partier för en stund kan lägga försöken att vinna politiska poänger åt sidan så borde det vara möjligt att tillsammans hitta sätt för återupprätta tryggheten på gator och torg.


Av: Daniel Swedin

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.