Vi är skyldiga att inte tappa hoppet

Wieselgrens arbete för människovärdet måste fortsätta

Blommor, ljus och människor samlas vid den spontana minnesplatsen på Donners plats i Visby.

– Vi behöver modiga ledare som visar att de är beredda att göra något extra för att försvara demokratin. Men vi behöver också en gemensam anda av beslutsamhet där vi var och en gör det lilla vi kan.

Det sade Ing-Marie Wieselgren i Sveriges Radios ”Tankar för dagen”, där hon hade en återkommande krönika.

I Almedalsveckans hjärta

Orden gör sig påminda vid den spontana minnesplatsen på Donners plats i Visby. Där har människor samlats, lagt ner blommor och ljus och stått där en stund. Många med tårar i ögonen.

Mordet på Wieselgren ägde rum i hjärtat av Almedalsveckan, där politiskt intresserade kan mötas i ögonhöjd och samtala om hur samhället ska bli bättre. Vid tidpunkten rörde sig hundratals personer över torget, på väg mellan olika programpunkter.

En fot i verkligheten

Ing-Marie Wieselgren var psykiater och ledde arbetet med att utveckla arbetet mot psykisk ohälsa i Sverige. Under Almedalsveckan deltog hon i många panelsamtal och gjorde dagliga filmuppdateringar om sitt arbete.

De som kände henne pratar om en människa med stor integritet, som aldrig ville fastna bakom skrivbordet. Hon engagerade sig för en bättre psykiatri därför att hon såg vad som inte fungerade. Och trots många år som statlig utredare och samordnare, höll hon kvar en fot i verkligheten som behandlande psykiater.

Dödlig cocktail

Psykisk ohälsa tycks också vara en del av motivbilden bakom mordet. Men liksom vid andra brutala våldsdåd av detta slag, så har gärningsmannen också befunnit sig i en högerradikal miljö.

Han har skrivit förintelseförnekande artiklar i tidningen Nordfront, och deltagit i demonstrationer med den nazistiska terrororganisationen NMR.

Våldsidéerna har fått möjlighet att gro och växa i en bördig jordmån. För högerextremism och psykisk ohälsa är en farlig, rentav dödlig cocktail.

Hopp i stället för hat

Det är lätt att tappa hoppet efter en händelse som Almedalsmordet den 6 juli 2022. Och det riskerar avskräcka många från att återvända till Visby nästa år och vara en del av det samtal som förs.

Men i sin sista krönika i ”Tankar för dagen” säger Ing-Marie Wieselgren att vi måste fortsätta tro att vår lilla insats gör skillnad. Att samtalen om hur vi försvarar vår demokrati behövs för att sprida hopp i stället för hat.

Vi är skyldiga Ing-Marie Wieselgren att fortsätta det arbetet.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.