Hoppa till innehållAftonbladetAftonbladet

Dagens namn: Mariana

Unga tar smällen när allting går åt helvete

60-talister är den mest bortskämda generationen

Elisabeth Svantesson och Ulf Kristersson
”Extrapriset på Bregott känns som ett hån i mataffären. Röd prislapp: 48 kronor.”, skriver Emil Nordfjell.

Extrapriset på Bregott känns som ett hån i mataffären. Röd prislapp: 48 kronor. Kaffet har till slut slagit igenom hundrakronorsvallen. Klimatets fel.

Nu kraschar Donald Trump världsekonomin. Det spelar ingen roll vad någon annan säger. Att börsen kraschar är bra. Medicin kallar han det.

De som är unga nu betalar högsta priset för kostnadskrisen.

Men man har inga pengar utan ett jobb. När 60-talisterna var unga var fyra procents arbetslöshet massarbetslöshet. Nu har Sverige tio procents arbetslöshet. Var fjärde ung är arbetslös.

Läsarmejl från Magnus: ”Du och din bortskämda generation kommer aldrig få en lägenhet. Det har vi 60-talister satt P för.”

Träffande.

Magnus fick en bostad

När Magnus var ung kunde han köpa eller hyra en billig bostad. Till hans stora glädje har kostnaderna skenat. Men nästan hälften av Sveriges unga har en inkomst som ligger under Konsumentverkets basnivå för pengar kvar att leva på efter att boendet är betalt. Det handlar nästan bara om några tusenlappar för mat.

När de svenska utsläppen borde minska ökar de. I EU vill flera världsledare prioritera annat före klimatet. Men det är inte politikerna som kommer hinna se svenska bostadsområden under vatten.

Elände på elände. Som om det inte vore nog har vi krigen. Putin. USA går inte att lita på. Då rustar Sverige försvaret. Inte konstigt. Det är bra att det betalas med lån i stället för nedskärningar i skolan. Men är det inte kusligt att ingen berättar vem som ska betala för lånen längre fram? Eller vilka som ska göra värnplikten? Som kanske dör i Trumps alla krig?

Den bortskämda generationen.

Gaute Skjervø
Gaute Skjervø, AUF:s ordförande.

Den tiden är förbi

– Min generation har vuxit upp med 9/11, Irakkriget, Putin I, finanskrisen. Vi förstår allvar när vi ser det, säger AUF:s ordförande Gaute Skjervø i norsk tv.

Det kan nog inte förklaras bättre än så.

– Och så har vi vuxna som vuxit upp med att allt blir bra, Berlinmurens fall, att Sovjetunionen förlorade Kalla kriget, att det blir bra och att det blir bra av sig själv. Men den tiden är förbi, fortsätter Skjervø.

Bullerbyn är död. Snart kanske de som bestämmer förstår det. Under akuta kriser är det enkelt att se dagens problem och glömma framtiden. Men det är många som längtar efter svar på hur allt ska bli.

Fördelen? Det är egentligen inte särskilt länge sedan saker fungerade. Mycket har gått utför sedan dess. Det betyder att det kan bli bra ganska snabbt. Men inte av sig självt.

Kulturministerns haveri kan vara en klipsk plan
Kulturministerns haveri kan vara en klipsk plan
33:07