Mejla

Daniel Swedin

Politiker smörar för välfärdens oligarker

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Maria Stockhaus och Michael Svensson går på fest.
Foto: FAKSIMIL/FACEBOOK
Maria Stockhaus och Michael Svensson går på fest.

LEDARE

I slutet av oktober firade friskolejätten Academedias vd Marcus Strömberg 50 år. På en privat fest som hölls på företagets skolkomplex på Södermalm i Stockholm fanns bland andra utbildningsminister Gustav Fridolins statssekreterare Helene Öberg. Även de moderata ledamöterna i utbildningsutskottet Maria Stockhaus och Michael Svensson var på plats.

Bilderna från festen - där välfärdsdirektörer och beslutsfattare minglar, dricker och dansar - säger mycket om läget i landet.

Männen som styr

Samtidigt som väljarna vill ha svar på hur vi ska göra med oreglerat vinstuttag i välfärden, skolsegregation och krympande resurser förmår politikerna inte hålla rågången mot de särintressen som gör affär på skolan. Banden mellan de politiska partierna och välfärdsprofitörerna är djupt besvärande.

Inför valet 2014 presenterade tankesmedjan Tiden en rapport med den iögonfallande titeln ”Oligarkerna – vinnarna i spelet om välfärden”. Den är värd att läsa om.

I rapporten får vi träffa de politiker och tjänstemän som drev igenom privatiseringen av välfärden och nu äger eller leder välfärdsbolag. Vi får stifta bekantskap med riks- och lokalpolitiker som genom sin position eller sina personkontakter tagit över offentliga verksamheter när de privatiserats. Vi får träffa männen som styr och ställer i välfärdskapitalet. De är medlemmar i Moderaterna eller Liberalerna eller har täta band till de borgerliga partierna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

De står lobbyorganisationen Svenskt Näringsliv nära och de har tjänat pengar – mycket pengar – på privatiseringarna. Man kan med rätta tala om att det i svensk välfärd vuxit det fram en grotesk form av företagsamhet som bygger på att man känner rätt personer. Samtidigt har välfärdsbolagen och deras chefer blivit en maktfaktor som inte går att blunda för.

Börsnoterade Academedias vinst för perioden juli–september var 80 miljoner kronor, en ökning från 68 miljoner kronor motsvarande period i fjol. Samtidigt steg omsättningen från 1 862 miljoner kronor till 2 037 miljoner. Företaget tjänar drygt 5 000 kronor per barn som går i deras skolor. Födelsedagsbarnet Marcus Strömberg har en lön på nästan 4 miljoner och har dessutom en bonus på ytterligare en dryg miljon.

Vännerna först

När nästa skandal i den privata välfärden briserar, kom ihåg den här bilden och lyssna vad politikerna säger. Tycker du att de är lite för försiktiga i sina uttalanden? Bli inte överraskad. Det är ju politikernas vänners och familjers livsföring som står på spel. För skarpa kommentarer kanske leder till att de inte får göra ex-politiker som Göran Hägglund eller Filippa Reinfeldt sällskap som lobbyister i välfärdsbranschen.

Det är många politiker som vet att de kan bli av med sin plats på nästa middagsbjudning om de skulle stå upp för allmänintresset.

Då får kompispolitiken regera.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.