Populistiska utvisningar stoppar inte hedersvåld

Fadime Sahindal mördades av sin pappa den 21 januari 2002, för exakt 17 år sedan. I dag tog Stefan Löfven upp hedersvåldet i regeringsförklaringen.

I dag är det 17 år sedan Fadime mördades

Tjugosex minuter in i regeringsförklaringen bränner det till. Mellan löften om kameraövervakning, betyg från årskurs fyra och språkplikt för nyanlända tar statsminister Stefan Löfven upp en ung kvinnas död.

– Att stå upp för ditt liv och din kärlek, trots att du vet att din familj vägrar acceptera det, kräver ett stort mod. Och att tala om det inför världen, för att skapa förändring för andra, det kräver ett ännu större mod. Det modet hade Fadime Sahindal.

Den 21 januari 2002 mördades Fadime Sahindal av sin pappa. Skjuten i huvudet i ett trapphus i Uppsala. Hon blev 26 år.

Larmen om förtryck ökar

Sjutton år senare vet de flesta svenskar vad hedersförtryck är. Vi har statistik, fakta och kunskap – men problemen finns kvar.

Över 100 000 unga i Sverige får inte själva bestämma vem de ska gifta sig med. Var femte niondeklassare i Malmö är utsatt för hedersförtryck, enligt en studie från 2018. Av de barn som haft hedersvåld i släkten är en tredjedel kristna och två tredjedelar muslimer. Och larmen om förtrycket ökar – antalet samtal till den nationella stödtelefonen mot hedersförtryck har fyrdubblats sedan 2014.

Regeringen ska ingripa

Hedersvåld finns på den nya regeringens att göra-lista. Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna vill ha en ny brottsrubricering för hedersvåld och göra det lättare att hjälpa utsatta unga utan föräldrarnas samtycke. Myndigheter ska få större möjlighet att ingripa mot att barn förs utomlands för att giftas bort eller könsstympas. Man vill också skärpa reglerna för utvisning av utländska medborgare som döms för hedersrelaterade brott.

Det måste gå att ta hedersvåldet på allvar utan att hamna i främlingsfientlig populism. Frågan är till exempel om utvisningspolitiken verkligen leder till färre brott. Azam Qarai som jobbar med hedersutsatta på Linnamottagningen i Stockholm är tveksam.

– Det är en enkel lösning som inte kommer att lösa problemet. Min erfarenhet är att de som begår de värsta hedersbrotten, de är inte rädda. En del packar själva och åker tillbaka, säger Azam Qarai till Aftonbladet.

Vänd inte tjejerna ryggen

Utgå i stället från dagens behov. Polisen har slagit larm om att de inte klarar av att ta hand om hedersutsatta barn som vill anmäla. Socialtjänsten har inte tillräckliga resurser för att kunna garantera dem säkerhet.

Ett par månader innan hon mördades talade Fadime Sahindal i riksdagen. Då sa hon så här: ”Det bör vara en självklarhet att få ha både sin familj och det liv man önskar sig. Tyvärr är det ingen självklarhet för många tjejer. Jag hoppas att ni inte vänder dem ryggen. Att ni inte blundar för dem.”

Patriarkatet drabbar alla, men hedersvåldet är speciellt. Det riktas mot en enskild person och utövas av släkt och familj. Svenska politiker måste klara av att både vara antirasister och kämpa mot hedersförtrycket.

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.