FN:s klimatlarm är vår sista varningssignal

Klimattrösklarna är fortfarande ett stort orosmoln

Störningar i Amazonas är en trösklarna som kan orsaka stora klimatförändringar

FN:s klimatpanel IPCC släppte i måndags sin rapport om klimatförändringarna. Rapporten bygger på en sammanställning av klimatforskningens enhetliga bild . Det är ingen rolig läsning. Vi marscherar raskt mot 1,5 graders uppvärmning. Extrema väderhändelser som ofta förekommande skogsbränder och översvämningar kommer bli ett vanligare fenomen även om utsläppen tvärstannar imorgon. Växthusgaserna i atmosfären kommer ju inte bara försvinna för att vi bromsar vår påfyllning av dem.

Lägg därtill problemet med oåterkalleliga trösklar i klimatsystemet. De skiljer sig åt från de vanliga effekterna av högre medeltemperaturer i att de skapar dramatiska effekter på kort tid när tröskeln väl passerats.

”Tipping points” för klimatsystemet

Skövlingen av Amazonas tillsammans med uppvärmningen kan till exempel leda till att regnskogen snabbt omstöps till savann. Eller att golfströmmen riskerar att kollapsa om klimatförändringarna inte stoppas.

Bristen på rubriker bygger på att vi faktiskt inte vet vid vilken temperatur dessa trösklar passeras.

Vi vet bara att de kanske ligger där, någonstans i framtiden.

Redan idag har forskare observerat att golfströmmens är svagare än den varit på 1 600 år. Den senaste studien är för färsk för att inkluderas i IPCC:s rapport men visar att försvagningen, som drivs genom Grönlandsisens avsmältning, överstiger IPCC:s första uppskattningar från 2013. Skulle tröskeln för golfströmmen passeras skulle det förändra klimatsystemet i världen oåterkalleligt. Det skulle inte minst påverka oss i Sverige. Vi har ju mycket varmare medeltemperaturer än våra breddgrader annars skulle möjliggöra.

Bättre att agera än hoppas på det bästa

Utan golfströmmen skulle medeltemperaturen i Sverige sjunka rejält, med vintertemperaturer ned till 50 minusgrader. Idag är det lätt att glömma att vårt land ligger på sibiriska breddgrader. Skulle dessa forskares dystra prognos gå i uppfyllelse skulle det inte vara lätt att glömma längre.

De redan studerade effekterna av vår nuvarande uppvärmning, just under 1,1 grader, riskerar att förvärras av ett antal passerade trösklar under de kommande decennierna om vi inte agerar. IPCC-rapporten är den sista varningssignalen vi får - nu måste utsläppen minska drastiskt.


IPCC-rapporten visar att vi redan nu märker av klimatförändringarnas effekter. Lyckas inte vi bromsa upp utsläppen kommer extrema väderhändelser bli vanligare. Samtidigt existerar det flera trösklar i klimatet som inte får passeras, som i fallet med Amazonas, havsströmmarna och permafrosten i Sibirien.

Vad tycker du vi borde dra för slutsatser av de senaste rapporterna?

Chatta med Malin Malm. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.

Denna chatt är stängd.

  • Malin Malm
    11 aug 2021

    Nu drog jag till och med lite över chattiden! Som vanligt hinner jag inte med alla. Det gäller särskilt idag när det behövt bli lite längre svar i chatten. Tack för alla tankeväckande och intressanta meddelanden! Ha en trevlig dag, allihopa!

  • Malin Malm
    11 aug 2021

    Godmorgon Åsa! Tyvärr är ju vår ekonomi fortfarande bunden till den fossila ekonomin. De flesta kör till exempel fortfarande fossila bilar i Sverige. Men Norge investerar ju otroligt mycket i att ställa om sitt samhälle, ironiskt nog med hjälp av sin oljefond. Det finns också en stor debatt i Norge om de ska utvinna mer eller sluta. Ska bli spännande att se vad som händer efter valet.

  • 11 aug 2021

    Norge utvinner nya oljefält och min fråga är varför om vi nu inte behöver olja längre för tex våra fordon eller uppvärmning 🤔

    Åsa
  • Malin Malm
    11 aug 2021

    Hej Roland!

    Jag varken MP eller S brukar eller har resurserna att beställa några forskningsrapporter om klimatet. Men om det finns tvekan om enskilda resultat är ju IPCC en bra källa, de har haft tusentals forskare från hela världen som nagelfarit rapporterna för att se om något resultat går emot fakta. Ibland kritiseras till och med IPCC för att luta för mycket mot den säkra sidan och därmed vara för veka! Så det är en bra källa att utgå från. Det brukar världsledarna också göra.

  • 11 aug 2021

    Hej.

    Hur mkt koldioxid försvinner om vi planterar mer på jorden ?

    Hur mkt koldioxid släpper Antarktis ut ? vulkanisk botten)

    Vi har problem med miljön i världen ingen tvekan om det men hur många forskningsrapporter i Sverige är inte beställda av politiska partier S och MP som föffalskar resultaten så att det ser värre ut än vad det är så att man får opinionen på sin sida och kan höja miljöskatterna. ?

    Roland