Mejla

Malin Malm

FN:s klimatlarm är vår sista varningssignal

Klimattrösklarna är fortfarande ett stort orosmoln

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Störningar i Amazonas är en trösklarna som kan orsaka stora klimatförändringar
Störningar i Amazonas är en trösklarna som kan orsaka stora klimatförändringar

LEDARE

FN:s klimatpanel IPCC släppte i måndags sin rapport om klimatförändringarna. Rapporten bygger på en sammanställning av klimatforskningens enhetliga bild . Det är ingen rolig läsning. Vi marscherar raskt mot 1,5 graders uppvärmning. Extrema väderhändelser som ofta förekommande skogsbränder och översvämningar kommer bli ett vanligare fenomen även om utsläppen tvärstannar imorgon. Växthusgaserna i atmosfären kommer ju inte bara försvinna för att vi bromsar vår påfyllning av dem.

Lägg därtill problemet med oåterkalleliga trösklar i klimatsystemet. De skiljer sig åt från de vanliga effekterna av högre medeltemperaturer i att de skapar dramatiska effekter på kort tid när tröskeln väl passerats.

”Tipping points” för klimatsystemet

Skövlingen av Amazonas tillsammans med uppvärmningen kan till exempel leda till att regnskogen snabbt omstöps till savann. Eller att golfströmmen riskerar att kollapsa om klimatförändringarna inte stoppas.

Bristen på rubriker bygger på att vi faktiskt inte vet vid vilken temperatur dessa trösklar passeras.

Vi vet bara att de kanske ligger där, någonstans i framtiden.

Redan idag har forskare observerat att golfströmmens är svagare än den varit på 1 600 år. Den senaste studien är för färsk för att inkluderas i IPCC:s rapport men visar att försvagningen, som drivs genom Grönlandsisens avsmältning, överstiger IPCC:s första uppskattningar från 2013. Skulle tröskeln för golfströmmen passeras skulle det förändra klimatsystemet i världen oåterkalleligt. Det skulle inte minst påverka oss i Sverige. Vi har ju mycket varmare medeltemperaturer än våra breddgrader annars skulle möjliggöra.

Bättre att agera än hoppas på det bästa

Utan golfströmmen skulle medeltemperaturen i Sverige sjunka rejält, med vintertemperaturer ned till 50 minusgrader. Idag är det lätt att glömma att vårt land ligger på sibiriska breddgrader. Skulle dessa forskares dystra prognos gå i uppfyllelse skulle det inte vara lätt att glömma längre.

De redan studerade effekterna av vår nuvarande uppvärmning, just under 1,1 grader, riskerar att förvärras av ett antal passerade trösklar under de kommande decennierna om vi inte agerar. IPCC-rapporten är den sista varningssignalen vi får - nu måste utsläppen minska drastiskt.


IPCC-rapporten visar att vi redan nu märker av klimatförändringarnas effekter. Lyckas inte vi bromsa upp utsläppen kommer extrema väderhändelser bli vanligare. Samtidigt existerar det flera trösklar i klimatet som inte får passeras, som i fallet med Amazonas, havsströmmarna och permafrosten i Sibirien.

Vad tycker du vi borde dra för slutsatser av de senaste rapporterna?

Chatta med Malin Malm. Chatten öppnar klockan 09, men det går bra att ställa frågor redan nu.


Av: 

Malin Malm

Publisert:

LÄS VIDARE

Superhjältarna saknas när världen går under

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö

IPCC

Klimathotet

Sverige

Klimatförändringar