Mejla

Lovisa Arvidsson

Var är slutstationen för SD:s rasisttåg?

Från Kristersson hörs inte ett knyst

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Bild från Expressens partiledardebatt.
Bild från Expressens partiledardebatt.

"Tingelingelinge, tåget går uti vida världen. Den som femtio öre har får följa med på färden."

Så börjar den kända barnvisan som kan ge vilken småbarnsförälder huvudvärk. Den tar nämligen aldrig slut och sätter sig på huvudet likt en jobbig fluga man försöker vifta bort.

Kanske är det inte konstigt att just tågvisan börjar gå på repeat i huvudet när bilder på SD-tåget cirkulerar i medierna.

Tunnelbanetåget i Stockholm som Sverigedemokraterna har draperat både utvändigt och invändigt med sin logga och sina färger har väckt stor uppståndelse. Delvis för att människor blir irriterade av att ofrivilligt kliva in i en liten SD-kokong när de ska förflytta sig i staden. Facket menar att det kan vara en säkerhetsrisk för förarna.

Precis så öppet rasistiska är SD. Det borde inte komma som en chock för någon.

Men framför allt för att Tobias Andersson, SD:s rättspolitiske talesperson, har twittrat en bild på tåget tillsammans med kommentaren: "Välkommen till återvandringståget. Du innehar en enkelbiljett. Nästa stopp, Kabul!".
Tweeten har sedan delats av SD:s officiella konto.

Precis så öppet rasistiska är SD. Det borde inte komma som en chock för någon.

Till skillnad från lille Pelle i sången tror jag inte att de afghanska flyktingar som Andersson refererar till glatt skulle vinka hej då innan de med en enkelbiljett skickas tillbaka till talibanernas Afghanistan.

Från höga företrädare från Socialdemokraterna och Centerpartiet kom kritiken snabbt. Det här är ovärdigt och rasistiskt, menar de.

Liberalernas Johan Pehrson sade under Expressens partiledarutfrågning att det hela var ett tragiskt, onödigt effektsökeri. KD-ledaren Ebba Busch tycker att det var olämpligt, hon skulle inte själv uttrycka sig så. Från Ulf Kristersson är det i skrivande stund tyst.

Inga skarpa avståndstaganden. Snarare låter det som en vuxen som förklarar att den bångstyrige tonåringens beteende visserligen inte är bra, men att det inte är mer med det.

L, KD och M har uppenbarligen inget större problem med att gå till val med ett parti som skämtar avhumaniserande om utsatta människor.

SD:s rättspolitiske talesperson uttrycker sig precis lika rasistiskt som SD brukar göra i valrörelser. Men om ryggmärksreflexen mot rasism inte aktiveras för samarbetspartierna Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna när rasismen är fullt synlig, när kommer den att göra det då?

Det är frågan väljarna borde ha i åtanke när valdagen närmar sig.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.